Илън Мъск счита, че през следващите 10 години Ако всичко върви

...
Илън Мъск счита, че през следващите 10 години
Ако всичко върви
Коментари Харесай

Мъск очаква милиони пациенти да използват чип от Neuralink

Илън Мъск смята, че през идващите 10 години

" Ако всичко върви добре, до няколко години стотици хора ще имат Neuralink, може би до 5 години десетки хиляди ще го имат, до 10 години милиони ще го имат ", написа милиардерът в X (бивш Twitter).

Стартъпът на Мъск за мозъчни технологии Neuralink съобщи, че втори пациент сполучливо употребява импланта, който е получил предишния месец. 

Пациентът Алекс, не е имал проблеми, следени при Нолан Арбо, първият пациент на Neuralink, който получи импланта през януари.
 Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink написа благодарение на мисли
Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink написа благодарение на мисли

Той разгласява в X по отношение на проблемите с акаунта му

Припомняме, че в края на март Арбо, който беше неподвижен под рамото след случай с гмуркане, само че му бе вграден същият чип, написа първата си обява в X, употребявайки мисъл.

Арбо получи имплант от компанията през януари и може да ръководи компютърна мишка благодарение на мислите си. Той уточни, че новата технология не е съвършена, само че е стъпка в вярната посока. По думите му технологията на Neuralink е трансформирала живота му.

Арбо употребява мозъка си, с цел да играе онлайн шах.

29-годишният пациент играе шах на преносимия компютър си като мести курсора благодарение на устройството Neuralink.

Update about the second Neuralink device in a human.

If all goes well, there will be hundreds of people with Neuralinks within a few years, maybe tens of thousands within 5 years, millions within 10 years, …
— Elon Musk (@elonmusk)
Имплантът в мозъка има за цел да даде опция на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, употребявайки единствено своите мисли.

Стартъпът Neuralink е основан от Мъск през юли 2016 година

Компанията бе подложена и на напън за инспекция във връзка с нейните протоколи за сигурност.

В края на май предходната година стана ясно, че е получила зелена светлина от Американската организация по храните и медикаментите (FDA) за пускане на първото си клинично изследване върху хора. То се смята като сериозен крайъгълен камък след предходни битки за приемане на утвърждение.

В минимум четири случая от 2019 година Мъск предвижда, че неговата компания за медицински произведения за лекуване на тежки положения като парализа и слепота.

Компанията, потърси утвърждение от FDA едвам при започване на 2022 година - и организацията отхвърли молбата, споделиха седем сегашни и някогашни чиновници пред Ройтерс през март.

FDA уточни няколко опасения на Neuralink, които трябваше да бъдат прегледани, преди да позволи изпитвания върху хора. Основните проблеми са литиевата батерия на устройството, опцията проводниците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикването за безвредно добиване на устройството, без да се поврежда мозъчната тъкан.

Одобрението на FDA пристигна, до момента в който американските конгресмени упорстваха регулаторите да проверяват дали при тестванията върху животни в Neuralink съзнателно са позволени несполучливи и прибързани опити.

Neuralink към този момент е бил обект на федерални следствия.

На 5 декември генералният контрольор на USDA проверява, по искане на федерален прокурор, евентуални нарушавания на Закона за хуманно отношение към животните, който урежда метода, по който откривателите третират и тестват избрани типове животни.

Разследването също по този начин преглежда надзора на USDA върху Neuralink.
 Пациент с мозъчен имплант от Neuralink играе шах, местейки фигурите с мисълта си
Пациент с мозъчен имплант от Neuralink играе шах, местейки фигурите с мисълта си

Имплантът в мозъка има за цел да даде опция на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, употребявайки единствено мислите си

През годините Мъск обществено обрисува упорит проект за Neuralink. В края на предходната година той заяви, че към този момент е толкоз убеден в сигурността на устройствата, че би бил подготвен да ги вгради на личните си деца.

Мъск планува както хора с увреждания, по този начин и здрави човеци бързо да получат хирургически импланти в локални центрове. Тези устройства имат за цел да лекуват редица положения от затлъстяване, аутизъм, меланхолия, шизофрения до позволяване на сърфиране в интернет и телепатия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР