Икономистите от Уникредит Булбанк, повишиха прогнозата за растежа на брутния

...
Икономистите от Уникредит Булбанк, повишиха прогнозата за растежа на брутния
Коментари Харесай

Уникредит: Ръстът на икономиката тази година ще е 3.2 процента

Икономистите от Уникредит Булбанк, покачиха прогнозата за растежа на брутния вътрешен артикул в България с 0,5 процентни пункта спрямо предходната им прогназа и новата към този момент е за 3,2%.

" Българската стопанска система няма да може да избегне краткотрайна и плитка криза в края на тази и началото на идната година. Това е огромната смяна в прогнозата  по отношение на тази, която е имало преди три месеца, когато се е очаквал действителен напредък на Брутният вътрешен продукт от 2% през 2023 година С новата  прогноза се  прави проверка надолу за следващата година, като се чака 0,5% растеж на стопанската система следващата година. 

Някои съществени фактори ще спомогнат за забавянето на растежа през идната година. Силният растеж в износа на храни, муниции и в по-малка степен на електрическа енергия, ще бъде едва обиден от предстоящото закъснение в растежа на стопанските системи от еврозоната и ще продължи да поддържа икономическия напредък.

Очакванията на семействата се утежняват и евентуално те ще станат по-предпазливи по отношение на покупките, които подхващат.

Централните банки наваксват изоставането във връзка с лихвите, което значи, че ще има доста по-висока цена на заема по отношение на тази, която се предвидиха преди три месеца, акцентира Павлов. Мерките за фискална поддръжка, които държавното управление вкара през юли, които според  оценката на банката са за към 2.6 % от Брутният вътрешен продукт годишно, също би трябвало да спомогнат за намаляване негативното влияние на високата инфлация в края на тази и началото на идната година.

По последни данни за пазара на труда се очаква  позитивна устременост от възходяща претовареност, намаляващата безработица и повишен коефициент на присъединяване на хората в трудоспособна възраст на пазара на труда. В същото време се регистрира спад на заплатите, които стигат до под междинната инфлация за 2022г. за второто тримесечие и не се чака повишаване на растежа за идващите няколко тримесечия. 

Очаква се държавното управление да се погрижи за най-уязвимите семейства и компании за смекчване  на негативните резултати от високата инфлация. Това ще продължи до края на 2023 година, като се чака да бъдат разгънати спомагателни фискални ограничения, равностойни на към 0,5% от Брутният вътрешен продукт. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР