„Безупречна дезинфлация“ е новата модна икономическа дума. Но какво означава?

...
Икономистите добавиха още един термин към лексикона си през последните
Коментари Харесай

Икономистите добавиха още един термин към лексикона си през последните месеци: безупречна дезинфлация.

Въпреки че няма официално определение за безупречна дезинфлация, фразата се използва, за да опише сценарий, при който инфлацията се охлажда, без да причинява скок на безработицата.

В исторически план това е било трудно - ако не и невъзможно - да се постигне поради добре проученото явление, известно като коефициент на жертва. Теорията зад уравнението на съотношението е, че всяко намаляване на инфлацията причинява определена степен на болка на икономиката. Тази болка обикновено идва под формата на по-високо ниво на безработица, което възпрепятства икономическия растеж.

В Съединените щати инфлацията се охлади от връх от 9,1% през юни 2022 г. до 3,2% през юли тази година, според последния индекс на потребителските цени. И все пак нивото на безработица в нацията всъщност спадна от 3,6% през юни 2022 г. до 3,5% през юли 2023 г. Текущият процент е 3,8%.

Това кара някои икономисти да вярват, че безупречната дезинфлация може да е възможна.

Но служителите на Фед едва ли ще празнуват, докато не видят, че инфлацията достигна целта от 2% на централната банка и остане там за продължителен период. Постигането дотам без значителен скок в безработицата би било почти чудо в очите на председателя на Фед Джером Пауъл.

В реч миналия месец Пауъл каза, че достигането на 2% ще „изисква период на икономически растеж под тенденцията“. През юни той също така каза, че „ключът“ за намаляване на инфлацията е „продължаващото разхлабване на условията на пазара на труда“, евфемизъм за повече безработица.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл оставя вратата отворена за повече повишения на лихвените проценти за забавяне на инфлацията. Но той предупреждава, че това може да навреди на икономиката. class= Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл оставя отворена вратата за повече повишения на лихвените проценти, за да забави инфлацията. Но той предупреждава, че това може да навреди на икономиката. Алекс Уонг/Гети изображения

Дори главният икономически съветник на президента Джо Байдън, Джаред Бърнстейн, изрази скептицизъм относно термина.

„Не бих нарекъл тази дезинфлация безупречна“, каза той в интервю за CNBC на конференцията на Фед в Джаксън Хоул миналия месец. „Има добър въпрос какво има зад ъгъла на последната миля“, добави той.

Бърнстейн и колегите му икономисти от Белия дом също казаха в публикация в блог през август, че дезинфлацията, която преживяваме, не може да бъде безупречна, ако „това, което на първо място е довело до повишаване на инфлацията, са смущенията в предлагането на икономиката“.

Те казаха, че по-скоро „разрешаването на по-рано закъсали вериги за доставки“ намалява инфлацията.

Президентът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър наскоро каза, че не очаква пазарът на труда да бъде толкова силен на фона на много по-високи лихвени проценти, но призна, че голяма част от това е свързано с необичайни обстоятелства, произтичащи от пандемията. Например проверките на стимулите доведоха до безпрецедентни разходи, които обикновено не се случват, когато икономиката е в рецесия. В отговор на нарасналото търсене, работодателите трябва да наемат много повече работници, в някои случаи надвишаващи нивата на персонал отпреди пандемията.

„Така че не бива да се изненадваме толкова, че може би някои от тези типични взаимоотношения не се поддържат непременно по това време“, каза Местър в интервю за CNBC в Джаксън Хоул миналия месец.

Подобно на Пауъл, тя не залага на безупречна дезинфлация, казвайки, че все още не е ясно как ще се проявят пълните ефекти от кумулативните повишения на лихвените проценти на Фед. В момента Местър служи като алтернативен член до края на година. Тя ще гласува решенията за лихвените проценти на срещи през следващата година.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР