Икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев с два

...
Икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев с два
Коментари Харесай

Икономисти с два сценария за бюджета на Столична община

Икономистът от Института за пазарна стопанска система Петър Ганев с два сюжета за бюджета на Столична община през 2021 година

На конференция в общината Ганев изясни, че единият е лекият базов сюжети ( " лято 2020 година " ), в който има пандемия от ковид със относително леки ограничения, само че стопанската интензивност върви. В този вид резултатът върху бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура ще бъде стеснен.

Вторият сюжети е отрицателен (пролет 2020 г.) с ограничавания на стопанската активност и дълготрайно затворени детски градини.

Ревизията на бюджета на Столична община е в вярна посока. Потенциалната втора актуализация на бюджета за 2020 година ще бъде заради по-силен отрицателен резултат при данъчните доходи. Ако се задава втора актуализация на бюджета, тя ще бъде в неданъчните доходи.

По съществени пера в приходната част с по-сериозен резултат са приходите от облагане на налозите, нескончаем отрицателен резултат върху приходите от туристическите налози и по-малко доходи от такситата, мощен резултат върху неданъчните доходи включително такса за детски градини, за механически услуги и тротоарно право.
 Колко ще бъде дефицитът идната година, пита Петър Ганев
Колко ще бъде дефицитът идната година, пита Петър Ганев

В момента кесията е по-развързана и това е притеснително

Икономиката на София е доста друга от тази страната. 89% от добавената стойност в София идва от услугите, а 11% от индустрията. Доминацията на столицата е в областта на услугите, безапелационен бе Ганев.

Най-голяма динамичност има в осведомителните технологии и услуги, строителството и търговията с недвижими парцели . Динамиката е в цифровия бранш, уточни Петър Ганев. Всички браншове прибавят работни места, само че най-вече, към 9 000 работни места, са добавени в ИТ бранша, регистрира икономистът. Средната заплата в областта на технологиите е над 3 500 лв..

В цифровия бранш заплатите са двойни спрямо други браншове, положителни били заплатите и в индустрията - в размер на 1 368 лева

Ударът върху пазара на труда са 18 000 изгубени работни места за София по време на двата месеца карантина .

Спиране на туристическия поток в месеците януари и февруари от 80 000 туристи месечно, като половината от тях са чужденци. Туристите са намалели до към 4 000 на месец през април. Чужденците ни липсваха и нови не идваха, призна Петър Ганев.

Трафикът на летищата също е понесъл удар от ковид - 94% по-малко пасажери през март, 88% през май.
 Удължават мярката 60/40
Удължават мярката 60/40

Това стана ясно след изключително съвещание на НСТС

Лъчезар Богданов изясни, че анализът е частична прогноза и опит за пояснение какво се случва и по какъв начин това, което се случва в цялата страна , въздейства върху стопанската система ни. Много внезапен спад на стопанската система ни има през второто тримесечие поради ограничаващите ограничения, подбудени от рецесията с ковид.

България била от страните с по-меки ограничения спрямо другите от Европейския съюз. Лъчезар Богданов даде образец със свиването на индустриалното произвеждане на Италия с 44%, като в България спадът бил 8.5%.

Кризата не се е трансформирала във финансова. Не е имало преливане в банковия бранш, банкрут на банки и в този смисъл към този момент, а и както наподобява, няма да има финансов потрес, увери икономистът.

Той предизвести, че в България има действителен срив в действителната физическа интензивност. Голяма част от резултатите, които поносим и ще поносим отсега нататък, са резултатите от доброволните ограничавания и себеограничаване на стопанската интензивност, предизвести Лъчезар Богданов: " Много бързо се възстановихме, само че ненапълно ", разяснява той.

За пръв път от доста години държавното управление няма макроикономичека прогноза за 2021 година, уточни икономистът.
 Подадените заявки за опазване на работни места са 163 826
Подадените заявки за опазване на работни места са 163 826

150 140 безработни са почнали работа от началото на изключителното състояние

Между 70 - 90 000 са работните места по-малко тази година. Понеже рецесията не се е трансформира във финансова, досега 7 милиарда лева единствено бизнес заеми са декларирани за разсрочване до март идната година. Икономистите не считат, че банковият бранш ще въздейства като сериозен фактор върху бизнеса, само че чакат добра кредитна интензивност за покупка на жилища следващата година.

Българската стопанска система бележи спад през актуалната година с релативно положително възобновяване идната година . Имаме капацитет да растем доста по-бързо, оптимист е Лъчезар Богданов.

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов уточни, че до момента в който всички хора са заети с новините от лекарите за разпространяване и лечение на ковид, значимо било да се намерения и за икономическия резултат на събитията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР