Икономистът Никола Янков, който е бивш заместник-министър на икономиката, коментира

...
Икономистът Никола Янков, който е бивш заместник-министър на икономиката, коментира
Коментари Харесай

Никола Янков: Изненадан съм от доклада на Велкова. От фискална гледна точка няма основание да се правят такива оценки

Икономистът Никола Янков, който е някогашен заместник-министър на стопанската система, разяснява вчерашния отчет на Росица Велкова от служебния кабинет.

" България е втората страна в Европейски Съюз с най-нисък обществен дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт, тъй че ние сме в доста положително положение, от фискална позиция няма никакво съображение да се вършат такива оценки. За мен беше изненада този документ ", сподели той пред БТВ.

" Вероятно министърът на финансите е решила да шокира своите сътрудници в Министерски съвет, по този начин и политическата общественост и обществото, с цел да опише в малко по-цветущ проект какво би се случило с страната в случай че ние продължим в идващите няколко години да вършим дефицити от порядъка на 7 %, както сега е заложено с настоящия бюджет. Нито една от цифрите в този отчет не е нова. Тоест, там вести няма. Ние знаем за 6,9 % плануван бюджетен недостиг още от предходната година, когато беше обновен бюджета, който беше удължен. Така че няма вести в отчета. Има по-скоро много неприятни споменавания като думата валутен ръб, валутен курс, интернационален валутен фонд, които нанасят репутационна вреда на страната и плашат нашите сътрудници, задгранични вложители и основават политически проблем пред интеграцията на страната в зоната ", счита Янков.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР