Икономистът Георги Ангелов коментира дали е възможно през 2024 г.

...
Икономистът Георги Ангелов коментира дали е възможно през 2024 г.
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Не вярвам у нас да влезе еврото преди да ни приемат в Еврозоната

Икономистът Георги Ангелов разяснява дали е допустимо през 2024 година в комерсиалната мрежа да стартират разплащания както в лв., по този начин и в евро.

" Аз съм песимистичен, тъй като Европейската централна банка не е склонна да позволява страни отвън Еврозоната да употребяват еврото като паралелна валута, изключително в случай че желаят да си влязат публично в Еврозоната. Процедурата е първо влизаш и по-късно започваш да плащаш. И не мисля, че ще създадат за нас изключение. Не пречи да се отвори въпроса, само че съм песимистичен. Няма подобен казус, тата че надали ние ще го създадем. Дават образец с Черна гора, само че тя не е претендент, а и даже не е в Европейския съюз ", сподели той в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

" Основното нещо дълготрайно да дадем непоклатимост капиталовият климат в България да се усъвършенства. Тоест, всички тези неща, които приказваме за правосъдна промяна, за бизнес среда, за възстановяване на институциите, би трябвало да почнат да се изпълват със наличие. Това е нещо, което ще даде на вложителя дълготрайна визия, че в случай че пристигна тук ще може да разчита, че има институции, съдилища, които ще защитят неговата инвестиция. Но по-краткосрочно е вложението на парите от проекта за възобновяване и резистентност в българската стопанска система. Има над 50 милиарда лв. заделени за България от Европейски Съюз. Ние съвсем нищо не сме почнали да употребяваме от тях. Ако отворим тези стратегии това ще даде глътка въздух, а и ще влага в нашата стопанска система капацитета и ще вдигне икономическия напредък, а оттова ще има и повече доходи в бюджета. Нещата са свързани ", добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР