Икономистът Алексий Зубец обясни защо европейските страни не могат да

...
Икономистът Алексий Зубец обясни защо европейските страни не могат да
Коментари Харесай

Западът не може да се споразумее за таван на цената на руския петрол: Кому е нужен и какво трябва да направи Русия!?

Икономистът Алексий Зубец изясни за какво европейските страни не могат да реализират единодушие за таван на цената на петрола

ЦЕНИ, ИЗМИСЛЕНИ ГЛЕДАЙКИ ТАВАНА

Ембаргото върху морския превоз на нефт от Русия за страните от Европейски Съюз би трябвало да влезе в действие на 5 декември 2022 година Съединените щати и други страни от Г-7 създадоха специфични ограничаващи ограничения, които би трябвало да понижат способността на Русия да финансира специфична интервенция в Украйна.

Санкциите допускат възбрана за обезпечаване и финансова поддръжка за танкери, пренасящи съветски нефт, в случай че той се продава на цена над открития ценови таван. В допълнение, рестриктивните мерки ще обиден доставката на нефт за всички други страни, в случай че цената му е избрана от контракта над открития предел. Само че да се спогодят, каква тъкмо ще бъде тази граница - западните страни до момента не са съумели.

G7 предлага да се дефинира таван от $65-70 за барел, Полша, Естония и Литва считат, че Русия ще продължи да печели прекалено много на тази цена. Следващият кръг от полемики ще се организира идната седмица, а времето изтича.

Руският президент Владимир Путин сподели, че в отговор на тавана на цените Русия ще прекъсне доставките за страните, които са се съгласили с такива условия. А прессекретарят на президента Дмитрий Песков неотдавна посочи, че съветските управляващи ще бъдат прагматични по въпроса за доставките на нефт.

„ Има доста нюанси, които би трябвало да изчислим. сподели Песков. - Следователно, имайки главната, по този начин да се каже, линия, открита от президента, въпреки всичко може да се изрази убеденост, че никога никой у нас няма да се простреля в крайници. Вече се научихме да бъдем рационални и да се ръководим само от личните си ползи. “

ЗАСЕГА САМО ДУМИ

За вероятностите за въвеждане на таван на цените нашите публицисти разговаряха по радио " Комсомолская истина " с шефа на Института за социално-икономически проучвания на Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация, икономист Алексей Зубец.

- Алексей Николаевич, добре, те някак ревниво се заеха с този въпрос и сякаш към този момент споделиха, че ние ще бъдем подготвени да стартираме да прилагаме тази процедура съвсем от 5 декември. Или всичко е единствено на думи?

- Засега това са думи. Те в действителност щяха да вкарат този таван, добре, преди шест месеца говореха на тази тематика. Но дефинитивно решение към момента няма. Защото има две съществени групи, заинтригувани от максимален напън върху Русия. Това са самите Съединени американски щати, поляците, литовците и така нататък - една страна. От друга страна, има група, заинтригувана от опазване на износа на съветски нефт - това са Унгария, Словакия и страни, които имат огромни танкерни флотилии - това са Кипър, Гърция, Малта - които са заинтригувани от това, в случай че има таван, то той да бъде на високо равнище и да няма съществени ограничавания за Русия.

И в този момент те не могат да се спогодят между тях, надлежно към този момент не се вижда компромис. Защото в случай че се влезе в тавана, тогава тъкмо тези притежатели на танкери ще бъдат принудени да се откажат от превозването на съветски нефт, тъй като Русия няма да следва този таван. Това значи, че ще изгубят бизнеса си.

Освен това има страни, които ще получават съветски нефт по тръбопровода. Същите условия ще важат и за тръбопроводния нефт. И тогава Унгария, Словакия и други страни, които получиха нефт в огромни количества, и същите поляци просто няма да го получат, тъй като Русия няма да съблюдава тези условия, в това число за доставки по тръбопроводи.

КОМУ Е ИЗГОДНО ТОВА?

- Алексей Николаевич, появи се информация, че таванът на цената на петрола за Русия може да бъде някъде към 65-70 $ за барел. Е, наподобява, че не е неприятно, споделят някои. Тази цена е включена в бюджета, тъй че е добре. Други споделят - безусловно не! Да създадем отстъпки, тогава ще смъкват тази цена и ще я смъкват още, и най-после ще останем с два $ за барел. Смятате ли, че в тази обстановка въпреки всичко е по-разумно да кажете изрично не на всяка наложена цена, даже тя да е даже $150? Или има нюанси?

- Русия ще пренебрегва тези претенции. Тоест, има една страна, която споделя, че ние следваме европейски решения и имаме таван на цената на съветския нефт през днешния ден, да речем, 65 $ за барел. След това съветските петролни компании преглеждат други снабдители, купувачи и гледат на какви цени продават нефт на пазара през днешния ден. И се оказва, че главните ни консуматори – Турция, Индия и Китай, са подготвени да купуват нефт по 70 $. Тогава Русия не продава там, където цената е 65, а продава там, където е 70. Но на следващия ден китайците и индийците ще са подготвени да купуват на 60, а европейският таван е 65. Е, тогава се отваря опцията за продажба в Европа.

Тоест Русия ще работи, в това число и с тези страни, които са сложили тавана, само че при положение, че той се окаже по-висок от международната цена на съветския нефт. И това сподели Песков, който изрази позицията на съветското управление за доставките на нефт.

- Алексей Николаевич, има ли бенефициенти от тази машинация?

- Ако вземете купувачите на нефт, тогава тези страни, които не вземат участие в договорката за тавана, са същите Турция, Индия и Китай - да, те ще завоюват от това. Тоест въвеждането на тавана ще докара до повишение на цените на петрола и тогава нашите обичайни сътрудници - страни, които се придържат към другарска позиция към страната ни, неучастващи в наказания, те ще получат по-евтин нефт на цени под международните, и още доста.

И тези, които вземат участие в тази самодейност, те, несъмнено, ще изгубят. И кой различен ще завоюва - това са други производители на нефт. Те ще завоюват тъкмо тъй като купувачите ще изгубят. Цените ще се повишат и същата Саудитска Арабия, другите монархии от Персийския залив ще могат да продават продуктите си на по-високи цени. Те също ще завоюват от това.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР