Икономиките през годината бяха изключително волатилни. През първата година имахме

...
Икономиките през годината бяха изключително волатилни. През първата година имахме
Коментари Харесай

Доц. Сарийски: От енергиен център, България зае кръгово движение - през нас не минава нищо!

Икономиките през годината бяха извънредно волатилни. През първата година имахме позитиви от възобновяване от коронавирус и отварянето на стопански системи, само че след лятото те се запътиха към криза, инфлацията набъбна. Справихме се доста обичайно със обстановката, даже генерирахме напредък. Това сподели финансистът Преслав Райков.

По думите му доставките от " Газпром " са извънредно несигурни и е било извънредно време да се обезпечи опция. " Трябва да се отворят процедурите за изследване и рандеман на газ у нас. Да бъде вдигнат и меморандума за рандеман на шистов газ. Когато войната завърши, могат да се върнат съветските газови доставки ", съобщи Райков.

Мнението му е, че харчовете и нетаргетираната поддръжка са били " цялостна нелепост ". " Не мисля, че ще изпаднем в дългова серпантина, само че доста бързо би трябвало да се върнем към фискална дисциплинираност и уравновесен бюджет. Някои компании ще създадат главозамайващи облаги, други ще са на ръба на оцеляването. Трябва да има доста ясно таргетиране. Отстъпката за горивата към този момент е призната за даденост и носи честен риск ", разяснява той.

От своя страна икономистът доцент Григор Сарийски уточни, че инфлацията се успокоява, само че въпросът е какво ще можем да си купим със същите пари, тъй като темпът на приходите изостава с 2% от темпа на разноските, а по този начин действително семействата обедняват. " Беше заплетен коктейл с енергиен привкус, на който занапред ще му сърбаме попарата. От енергиен център, България се трансформира в център на кръгово придвижване - през нас не минава нищо. Замяната на съветския източник не е тъкмо диверсификация ", уточни доцент Сарийски.

 

" Благодарение на тавана от 250 лв. за отплата на високите цени и който беше намален на 200, идната година бюджетът ще излезе на към 6,5% недостиг. Това опонира на всички критерии за непоклатимост. Коефициентът на задлъжнялост в границите на 5 години ще се удвои до 50% ", предвижда той.

Според него с помощта на дейностите на предходния парламент са се отворили две огромни дупки - сумата, която отива за подкрепяне против цените на електрическата енергия и в бюджета на ДОО. " При състояние, че в ДОО имате доходи до 9 милиарда и разноски до 16 милиарда до ноември, а 10% е растежът на приходите и разноските, дупката става все по-голяма. За едното имате 900 млн. плюс в приходите, и 1,6 милиарда плюс в разноските. Колкото по-бързи са процесите на догонване на приходите, толкоз по-голяма дупка се отваря. Нужна е рационална демографска политика. Енергийните помощи са другата огромна дупка ", изясни доцент Сарийски.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР