Икономиките на страните от ЕС ще продължат ще растат, но

...
Икономиките на страните от ЕС ще продължат ще растат, но
Коментари Харесай

Европейската икономика се забавя. Германия изпада в рецесия

Икономиките на страните от Европейски Съюз ще продължат ще порастват, само че по-бавно от предстоящото. Това излиза наяве от междинната прогноза на Европейската комисия.

Причина за икономическото закъснение са към момента високата инфлация, която оказва отрицателен резултат върху потреблението, както и упованията за криза в Германия, която е най-голямата европейска стопанска система.

Прогнозата за икономическия напредък и на страните от Европейски Съюз, и на тези в еврозоната, се намалява до 0,8% през тази година. В пролетната си прогноза Еврокомисията предвиждаше растеж на стопанската система на Евросъюза с 1% през тази година, а на страните от валутния съюз с 1,1 на 100.

По-слаб стопански напредък се планува и идната година. Прогнозата за 2024 година към този момент е за растеж от 1,4%, а не за 1,7%, а за еврозоната плануваният растеж към този момент е за 1,3%, а не както преди се очакваше 1,6%.

Еврокомисията планува действителният Брутният вътрешен продукт на Германия да се свие с - 0,4 % през 2023 година, до момента в който в пролетната си прогноза предвиждаше дребен растеж от 0,2 на 100. Европейската комисия понижава и упованията си за растежа на немския Брутният вътрешен продукт през 2024 година до 1,1 % при 1,4 при пролетната си прогноза.

Еврокомисията чака инфлацията да продължи да се забавя през тази и идната година.

Според прогнозата, инфлацията забавя темпа си, само че животът в Европейски Съюз продължава да нараства. Очакванията са инфлацията да доближи 6,5% през 2023г. и с 3,2 % през 2024 година Това към момента е надалеч над целевите 2% инфлация.

За еврозоната Европейска комисия предвижда ниво на инфлацията от 5,6 на 100 през тази година и 2,9 на 100 през 2024 година

Именно, с цел да овладее рекордния растеж на цените и да постави завършек на евтините пари, ЕЦБ стартира да подвига лихвите от средата на 2022 година, а това се отрази и на икономическия напредък.

Данните от последните изследвания сочат, че макар мощния туристически сезон, икономическата интензивност в общността се забавя през лятото. Отчита се продължаващ спад в индустрията и отслабващ растеж в бранша на услугите.

" Отслабването на търсенето в Европейски Съюз демонстрира, че високите и към момента възходящи потребителски цени на множеството артикули и услуги оказват по-негативен резултат върху потреблението, в сравнение с се предвиждаше в пролетните прогнози ", показва Европейска комисия.

Това се случва макар понижаващите се цени на енергийните артикули и извънредно мощния пазар на труда, който се характеризира с рекордно ниски равнища на безработица и повишение на заплатите.

Същевременно внезапното закъснение при търсенето на банкови заеми, които да бъдат вложени в развиването на стопанската система, демонстрира, че повишението на лихвените проценти оказва влияние върху икономическото развиване на Европейски Съюз, се споделя още в икономическия разбор на Европейска комисия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР