Икономиките на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отбелязват

...
Икономиките на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отбелязват
Коментари Харесай

Икономиките от ЦИЕ се възстановяват по-бързо след пандемията от Западна Европа

Икономиките на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) означават по-бързо възобновяване след коронавирус пандемията спрямо тези на западноевропейските страни-членки на Европейски Съюз, като най-вече се отличават Полша, Унгария, Румъния и прибалтийските републики.

Въпреки това световният инфлационен напън, по-високите лихвени проценти и нарушаванията във веригите на доставки, дружно с вероятната криза в Китай, могат да окажат въздействие върху стопанските системи от ЦИЕ през втората половина на 2022 година заради зависимостта им от финансовите потоци от други елементи на света, демонстрира отчет на " Колиърс " (Colliers CEE Investment Scene H1 2022), представен от Българска телеграфна агенция.

" С размер от към 5,3 милиарда евро за първото полугодие на 2022 година, вложенията в ЦИЕ нарастват с 8,5 на 100 на годишна база, отчитайки мощна интензивност през първото тримесечие, която се забавя през второто. Наблюдават се огромен брой сливания и поглъщания посредством пазаруване или прекачване на акции на капиталови сдружения, само че те не са включени в общия капиталов размер. Прогнозите на Colliers са за вложения на стойност сред 9-10 милиарда евро за 2022 година към края на годината ", споделя Кевин Търпин, районен шеф финансови пазари, Colliers CEE.

Ръст на капиталовия размер в ЦИЕ

Полша записва 56 на 100 дял от капиталовия размер през първото полугодие на 2022 година, следвана от Чехия и Унгария надлежно с 16 на 100 и 12 на 100. Инвеститорите остават внимателни поради геополитическите и икономическите прогнози, увеличените разноски за финансиране и предстоящите промени в ценообразуването, които евентуално ще се проявят през втората половина на 2022 година

Инвестиционни потоци в ЦИЕ по сегменти

Сегментът на офис площите господства през първата половина на 2022 година, като изключително мощна интензивност е записана в Полша. На последващо място са комерсиалните площи, вследствие на продажбата на активи или дялове от портфолиата на Tesco и EPP. Логистичните и жилищните парцели не престават да се радват на огромен интерес, като предизвикването при тях е незадоволителното предложение на подготвен артикул.

Инвестиционни потоци в ЦИЕ по генезис на купувача

Местният капитал от страни от ЦИЕ доминира през първото полугодие с 40 на 100 дял от общия размер. Чехия и Унгария не престават да бъдат с водещи позиции със надлежно 20 на 100 и 11 на 100. Следват северноамериканският (25 на сто) и европейският капитал (21 на сто). Южноафриканските вложители също са дейни през последните месеци, до момента в който азиатските, нормално китайски и южнокорейски, за момента остават относително пасивни.

" Понастоящем на вложителите се постанова да взимат комплицирани решения, като се има поради относителната географска непосредственост на войната в Украйна и нейните по-широки последствия върху цените на горивата и силата, и последващите нарушавания на веригите за доставки, както и не изключително позитивните макроикономически и геополитическите трендове, които се развиват. Все отново, това не са провокации, присъщи само за страните от ЦИЕ, и следва да се вземат поради и съответните благоприятни условия за вложителите в района ", прибавя Кевин.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР