Икономиката в глобален мащаб се възстановява ударно след пандемията, но

...
Икономиката в глобален мащаб се възстановява ударно след пандемията, но
Коментари Харесай

МВФ вижда подобряване на глобалната икономика въпреки несигурността

Икономиката в световен мащаб се възвръща стремително след пандемията, само че заплахите и несигурността във връзка с прогнозите остават. Това сподели ръководещият шеф на МВФ - Кристалина Георгиева, седмица преди началото на Пролетната сесия на фонда, в която ще вземат участие водачи от 190-те страни, членуващи в организацията.

Международният валутен фонд ще увеличи прогнозите си за световен стопански напредък за тази и идната година, само че несигурността остава, предизвести ръководещият шеф Кристалина Георгиева. Тя уточни оставащи разлики в трендовете за богатите и бедните страни и уточни нуждата от енергични дейности за опазване на икономическото възобновяване. Официално новите прогнози на Фонда за 2021-ва година ще бъдат оповестени на 6-и април.

Глобалната стопанска система стои по-здраво на краката си, откакто държавните управления похарчиха 16 трилиона $ за преодоляване на пандемията и намаляване на нейните последствия, уточни Кристалина георгиева.

" Очакваме през втората половина на годината европейските стопански системи да тръгнат по пътя на устойчиво възобновяване. Свидетели сме, че в този момент вниманието е ориентирано към ускорение на имунизационната акция и това е вярно ", съобщи ръководещият шеф на МВФ.

Същевременно Георгиева уточни рискови разлики сред обособените страни и райони, даже и в границите на самите страни. Ваксините не са налични на всички места и за всички. Мнозина остават в риск от безработица и възходяща беднотия.

" Налице е риск по-бедните страни да пропуснат това, което ще стане историческа промяна към нова световна стопанска система със зелени и цифрови основи ", съобщи Кристалина Георгиева.

Шефът на Фонда уточни, че светът е изправен пред повратна точка, сходна с 1945 година, когато са учредени МВФ и Световната банка. Сегашните ни дейности ще дефинират развиването на света след рецесията, уточни Кристалина Георгиева.

" Изправени сме пред най-големия тест на нашето потомство: Как работим дружно за по-добър свят ще бъде запомнено от идните генерации. Нека го създадем уместно. Бързо привършване на здравната рецесия ще добави 9 трилиона $ към световния БВП до 2025 година. Прозорецът от благоприятни условия обаче се затваря бързо ", съобщи Кристалина Георгиева.

Бедните страни ще се нуждаят от 200 милиарда $ за битка с пандемията за 5-годишен интервал, а по-късно и от други 250 милиарда за връщане към траекторията за догонване на страните с по-високи приходи, посочи Георгиева. Тя означи, че нараства поддръжката за разширение на Специалните права за тираж на Фонда с 650 милиарда $.

Мярката ще помогне на всички страни-членки, само че на първо място на най-уязвимите, които ще усилят запасите си без да прибавят нова дългова тежест. Георгиева уточни нуждата от поддръжка на дребния и междинния бизнес пред упования растеж от банкрути тази година на фона на дейностите на страйните по орязване на заеми и грантове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР