Икономиката в еврозоната и целия Европейски съюз (ЕС) е продължила

...
Икономиката в еврозоната и целия Европейски съюз (ЕС) е продължила
Коментари Харесай

Ръстът на европейската икономика чувствително се забавя

Икономиката в еврозоната и целия Европейски съюз (ЕС) е траяла да нараства и през третото тримесечие, само че темпът доста се забавя спрямо началото на годината. Експресната оценка на Евростат демонстрира, че брутният вътрешен артикул (БВП) се е нараснал с 0.2% както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз, спрямо предходното тримесечие. На годишна база покачването е надлежно с 2.1% и 2.4%. През първото и второто тримесечие стопанската система и в еврозоната, и в Европейски Съюз растеше надлежно с над 5 и над 4% на годишна база.

Основните фактори за забавянето са резултатите от войната на Русия в Украйна, защото Европа е най-засегнатият континент от нея. Високите цени на силата и рекордната инфлация в допълнение тежат на бизнеса и потреблението на семействата.

Подобно на Европейски Съюз и еврозоната,.
Реклама
В своята есенна прогноза Европейската комисия (ЕК) разгласи предходната седмица, че очава тежка зима за континента. Брюксел планува множеството страни да се насочат към криза през последното тримесечие на годината точно заради високите енергийни цени, по-слабата покупателна дарба на семействата, покачването на лихвите и войната в Украйна. Затова Европейска комисия чака следващата година европейската стопанска система да нарасне с едвам 0.3%, като се надява на къса криза и възобновяване на множеството страни.

Първите сигнали за идните компликации дават данните за стопанските системи в няколко страни от съюза. Брутният вътрешен продукт е намялал през третото тримесечие по отношение на второто в Белгия, Чехия, Латвия, Унгария, Нидерландия, Австрия, Словения и Финландия.

Добра вест е, че водещите стопански системи в еврозоната - Германия, Франция и Италия, регистрират растеж, въпреки и дребен, и на тримесечна, и на годишна база. А икономическият министър на Испания Надя Калвино е оптимист, че Брутният вътрешен продукт за цялата година ще нарасне над темпа от 4.4%, плануван от държавното управление.
По-добре от Съединени американски щати
Въпреки високата инфлация и отрицателните резултати от войната в Украйна, европейската стопанска система се показва през тази година по-добре от американската. Брутният вътрешен продукт в Съединени американски щати се усили за пръв път през 2022 година едвам през третото тримесечие, като през първата половина на годината най-голямата стопанска система в света изпадна в техническа криза, откакто Брутният вътрешен продукт се сви в две поредни тримесечия.
Реклама
Все отново в интервала юли-септември Брутният вътрешен продукт набъбна с 2.6% на годишна база и надмина упованията. Ръстът през третото тримесечие се дължи значително на намаляващия търговски недостиг, който икономистите чакаха и считат за еднократно събитие. Другите фактори са повишените държавни и потребителски разноски.
Заетостта също се охлаждаЗаетостта в еврозоната и Европейски Съюз също забавя темпа си на напредък. През третото тримесечие броят на заетите се е нараснал с 0.2% както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз по отношение на предходното. На годишна база покачването е надлежно 1.7% и 1.5%. За съпоставяне нарастването на наемането на служащи през второто тримесечие е било два пъти по-голямо. Свързани публикации Европейска комисия чака 1.1% растеж на българската стопанска система и криза в еврозоната 14 ноември 2022, 06:30 ЕЦБ се готви за ново огромно повишаване на лихвите 25 октомври 2022, 10:27 Китай има потребност от нов модел на напредък 14 октомври 2022, 06:46 Ердоган даде обещание още по-ниски лихви при инфлация в Турция над 83% 4 октомври 2022, 12:17 Данъчният проект на Англия срина паунда до 37-годишно дъно 25 септември 2022, 13:09 Газовата рецесия покачва вероятността за криза в еврозоната 28 юли 2022, 15:08 Зимата на недоволството в Европа 18 юли 2022, 11:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР