Икономиката ще се свие с около 4-5% е прогнозата, около

...
Икономиката ще се свие с около 4-5% е прогнозата, около
Коментари Харесай

Петър Ганев: Кесията е по-развързана, може да имаме голям проблем с дефицита

Икономиката ще се свие с към 4-5% е прогнозата, към която се сплотиха множеството финансови институции. Това изясни в утринния блок на Българска национална телевизия Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.

Той подчертава на три съществени извода от прогнозите. Факт е, че не е толкоз тежко, колкото се очакваше през май и юни, когато бяхме затворени. Второ – следващата година няма да наваксаме всичко, на процедура догонването ще стане може би към средата на 2022 година И трето – това са прогнози на база, в случай че няма нова карантина и тежки ограничавания на стопанската интензивност. Ако има подобен вид, тогава към този момент всички тези прогнози за идната година, се разпадат, изясни икономистът.

В исторически проект, сега нашият пазар на труда стои добре, счита икономистът. По думите му, казусът е за хора, които към този момент са минали през бюрата по труда и компенсацията им изтича, и бъдат ударени от втора вълна, защото към този момент са изчерпали този механизъм.

Голямата тематика е какъв брой ще бъде дефицитът за идната година и в каква степен той е логичен, т.е. политиките, които борят ковид или имат други цели, и в каква степен е раздуването на разноски, изясни Ганев.

В момента кесията е по-развързана и това е притеснително, добави той. Ако попаднем във вид нова карантина и раздуване на харчовете, тогава може да се стигне до огромен проблем с недостига, счита икономистът.

Към момента базовият сюжет сигурно наподобява по-положителен, в сравнение с доста икономисти си представяха, безапелационен е специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР