Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме

...
Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме
Коментари Харесай

Бизнесът у нас ще има нужда от 500 000 работници в следващите 5 години

" Икономиката пораства с умерено положителни темпове, в това време сме едвам на 12 място по растеж на Брутния вътрешен артикул за първото полугодие, а стопанските системи на съвсем всички страни от Централна и Източна Европа порастват по-бързо от нашата ". Това сподели в ефира на БНР Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал.
Ако желаеме да настигнем стопанските системи от Централна и Източна Европа, би трябвало да имаме догонващ напредък, а сега имаме изоставащ напредък, акцентира той. Бизнесът откроява като основен задържащ фактор неналичието на човешки запаси . " В средносрочен проект ние считаме, че в случай че се развиваме с тези темпове, ще са ни нужни 500 000 служащи и експерти в идващите пет години , поради демографските трендове, миграцията и растежа на стопанската система ", посочи Велев. Сред дефицитните фрагменти той уточни сериозната липса на инженерно-технически фрагменти, медицински сестри, учители, водачи, на работещи в туризма и селското стопанство .
" Чуждестранните вложения в дялов капитал не порастват, а понижават, т.е., повече напущат страната, в сравнение с идват . Местните вложения също понижават . Очевидно опциите за напредък са доста по-големи от осъществените сега ", съобщи Васил Велев. Според него у нас " доста повече се приказва за това по какъв начин би трябвало заслужено да се разпредели създаденото, и съвсем не се приказва за това, че може да се създава доста повече и по какъв начин да се направи, тъй че да се основава доста повече ". Това за Велев е по-скоро стратегически диалог, в сравнение с съответно обвързван с бюджета за идната година.
Относно нарушавания разговор на държавното управление с работодателите, Васил Велев уточни, че той може би се дължи „ на ширещия се популизъм и на надпреварата кой да бъде повече обичан, кой да бъде по-голям омбудсман в България “. В това съревнование съгласно Велев вземат участие „ както ръководещите, по този начин и опозицията, по този начин и омбудсманът, по този начин и синдикатите “.


Той проучва високия брой работещи в бюджетната сфера като спънка за повишаването на пенсиите. Велев означи, че 433 000 са заетите в бюджетната сфера, които получават директно заплата от бюджета: " Като ги прибавим към пенсионерите, които получават пенсии от бюджета, се получава по този начин, че един ангажиран в стопанската система с изключение на своята заплата, заплаща още на един човек и 10 стотни пенсионер или ангажиран в бюджетната сфера . Това е и една от аргументите пенсиите у нас да не са високи – малко хора в стопанската система, доста хора в бюджетната сфера и ниска пенсионна възраст . Средно в страната трудовият стаж е 33 години и по този индикатор също сме на едно от последните места ", уточни Велев.
Темпът на инфлацията е обезпокоително висок, сподели още Васил Велев. " Някои наблюдаващи споделят, че тя е привнесена извън, не зависи от нас, само че тогава пък за какво сме в тройката от Европейски Съюз с най-висока инфлация? " По думите на Велев " дребна инфлация е здравословна, само че към този момент сме минали тази граница ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР