Икономиката на знанието се развива въз основа на човешкия талант.

...
Икономиката на знанието се развива въз основа на човешкия талант.
Коментари Харесай

Министър Стойчева: Икономиката на знанието се развива въз основа на човешкия талант

Икономиката на знанието се развива въз основа на човешкия гений. Човешкият разсъдък би трябвало да изпреварва изкуствения разсъдък, който от ден на ден е застъпен във всекидневието ни. Иновациите са хоризонтална политика и от тази позиция взаимоотношението сред другите институции и взаимоотношението сред другите участници в екосистемата е единственият метод за развиване на обществото и стопанската система ни. Това сподели министърът на нововъведенията и растежа на конференцията „ Време е за Update “, чийто хазаин е Икономическият университет – Варна, оповестиха от ведомството.

Събитието е част от Календара на Европейската година на уменията и цели да подтиква съдействието сред просветителната система и бизнеса в подготовката на фрагменти за пазара на труда. Във форума участваха министърът на труда и обществената политика, ректорът на Икономически университет-Варна проф. Евгени Станимиров, зам.-кметът на Варна Снежана Апостолова и регионалният шеф проф. доктор Андрияна Андреева, както и представители от академичната общественост и бизнеса.

Министър Стойчева показа идните ограничения с европейско финансиране за адаптирането на предприятията към измененията, провокирани от цифровата промяна.  По Програмата за научни проучвания, цифровизация и умна промяна (ПНИИДИТ), чиято цел е да подкрепя връзката наука-бизнес, тази година ще бъдат обезпечени 300 млн. лева Предвидена е и грантова скица за микро-, дребни и междинни предприятия на стойност 25 млн. лева, като компаниите ще имат опция да аплайват за ваучери за планове, представящи новаторски решения, внедряване на нови артикули и услуги в бизнеса, решение на софтуерни проблеми в региона на дигитализацията, въвеждане на нови бизнес модели. Предвидени са и 172 млн. лева за поощряване на връзката просвета, бизнес, районна специализация за районно икономическо развиване.

 

„ Като главен мотор на вложенията в страната МИР избра за своя съществена политика да промотира и притегля стратегически вложители, които търсят тъкмо този метод – основаване на центрове за научна и развойна активност, изключително в браншове с висока добавена стойност “, уточни министър Стойчева. Тя подсети, че по Програмата „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ е отворена за кандидатстване процедура „ Разработване на нововъведения в предприятията “. С бюджет от 127 млн. лева ще се поддържат действия, ориентирани към проучвания, изпитвания, измервания и валидиране, както и такива за основаване и тестване на прототипи и пилотни линии, свързани с разработваната иновация.

„ В резултат на дейностите ни през последните девет месеца България съумя да показа предприемаческата си екосистема като една от най-динамичните.  Доказателство за това е, че единствено в границите на 6 месеца три български компании, стартирали в България, бяха определени и показани на форума „ Седмица за нововъведения и просвета “ в Брюксел, където бяха показани плановете на Европейския иновационен съвет “, сподели министърът на нововъведенията и растежа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР