Икономиката на Унгария е една от най-бързо растящите в Централна

Икономиката на Унгария е една от най-бързо растящите в Централна ...

Силният ръст на икономиката подкрепя ръста на инвестициите в имоти в Унгария.


Икономиката на Унгария е една от най-бързо растящите в Централна и Източна Европа. През 2018 г. БВП на страната се разшири с почти 5%.

Икономиката на столицата Будапеща расте още по-бързо – с 5,3% през първото тримесечие на тази година, като според прогнозите на Европейската комисия (ЕК) този растеж ще се ускорява, пише fdiintelligence.com.

Това води след себе си до ръст и на търсенето на недвижими имоти от всякакъв тип. Делът на свободните офиси към първото полугодие е 6,3%, което е рекордно ниско ниво, показват данни на консултантската компания CBRE.

Търсенето остава силно – само през второто тримесечие са подписани споразумения за 163 400 квадратни метра, което е над два пъти повече спрямо първите три месеца на годината. Най-голямата сделка за периода е предварителен договор за наем, подписан от BP, за 22 100 кв.м в района на Agora Budapest.

През второто тримесечие на 2019 г. в Будапеща са завършени три нови офис комплекса с общ обем от 31 700 кв.м. От тях новопостроена е само една сграда с площ 23 700 кв.м, другото са реновации.

Ръстът на чуждите инвестиции в Унгария е силен и това води до увеличаване търсенето на имоти в цялата страна, коментира Рубер Есик, президент на Унгарската агенция за насърчаване на инвестициите. По думите му през миналата година увеличението на инвестиционните обекти в сектора на услугите достига 60%.

Обемът на инвестициите в имоти в Будапеща през първата половина на годината достига 462 млн. евро, което е с 24% повече спрямо същия период на миналата година, посочват от CBRE. Основен двигател на пазара са офис площите, които допринасят за 63% от оборота в сектора.

Според експерти пазарът в Унгария е устойчив и не прегрява заради привлекателното разрастване на икономиката, което привлича инвеститори. Расте и туризмът, което води до добро представяне на хотелския сегмент.

Източник: investor.bg