Икономиката на Украйна се очаква да се свие с 45%

...
Икономиката на Украйна се очаква да се свие с 45%
Коментари Харесай

Икономиката на Украйна се очаква да се свие с 45% тази година

Икономиката на Украйна се чака да се свие с 45% тази година, предвижда в сряда финансовият министър на страната Сергей Марченко, добавяйки, че украинското държавно управление е решено да обслужи напълно своя дълг, оповестява Ройтерс.

Управляващите в Украйна чакат по-голям стопански спад през 2022 година от прогнозите на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и Международния валутен фонд (МВР), съгласно които стопанската система на страната ще се свие с сред 30 и 35% поради съветската военна инвазия в страната.

" Народът на Украйна заплаща голяма цена и тази цена не може да бъде оценена ", уточни Марченко по време на брифинг на годишната среща на Европейска банка за възстановяване и развитие в Маракеш, Мароко.

" Това, което може да се оцени, е, че Брутният вътрешен продукт евентуално ще означи спад с към 45% през тази година ", добави той, говорейки посредством видео връзка.

Страната обаче продължи да обслужва отговорностите по интернационалните си облигации и след почналата на 24 февруари нашествието на Русия. На 1-ви септемвр Украйна би трябвало да заплати един милиард $, които са дължими по доларови облигация, като в това време страната е изправена пред ежемесечна фискална дупка от 5 милиарда $ заради войната.

Марченко означи, че Украйна би трябвало да откри спомагателни източници за финансиране на този недостиг, защото страната може да покрие единствено " 62% от главните си бюджетни потребности ", без да се включват военните разноски.

" Вече събрахме над 2,2 милиарда $ от издаване на военни облигации. Военните облигации са една значима инвестиция за поддръжка на държавния бюджет по време на война ", уточни украинският финансов министър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР