Икономиката на Турция отбеляза ръст от 7,6 процента през второто

...
Икономиката на Турция отбеляза ръст от 7,6 процента през второто
Коментари Харесай

Турската икономика отбеляза 7,6% ръст въпреки инфлацията от ...

Икономиката на Турция означи растеж от 7,6 % през второто тримесечие на годината, защото евтиното кредитиране оказа помощ за предизвикателство на скок в потреблението макар инфлацията, която се доближава до 80 %.

 

Годишният напредък се форсира от ревизираните 7,5 % през първото тримесечие, съгласно данни, оповестени от Турския статистически институт в сряда. Средната оценка в анкета на Ройтерс измежду 13 икономисти беше за напредък от 7,5% през трите месеца до юни. Прогнозите варираха сред 5% и 8,7%.  

 

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, което е изправено пред избори през юни идната година, принуди централната банка да понижи лихвените проценти, с цел да помогне за стимулиране на икономическия напредък и увеличение на производството и експортните продажби. Износът на турските производители набъбна до рекордни равнища, само че беше маркиран и внезапен скок на вноса. Годишната инфлация доближи 78,6 % през юни и 79,6 % през юли след спада на лирата.

 

Разходите за извънредно ползване на семействата са се нараснали с 22,5% през второто тримесечие по отношение на година по-рано, оповестиха от статистическия институт. Износът на артикули и услуги нараства с 16,4 на 100.

 

Икономиката е повишена с 2,1% на тримесечна база, оповестиха от института.

 

В доларово изражение икономическото произвеждане през 12-те месеца до юни възлиза на 827,7 милиарда $, в съпоставяне 807,1 милиарда $ през 2021 година Базираната в долари икономическа продукция се е нараснала с 2,6 % до момента тази година.

 

Централната банка на Турция цитира икономическо закъснение през третото тримесечие, като претекст за шокиращото намаляване на главния лихвен % до 13 от 14 %. Оттогава лирата усили загубите си за тази година до 27 % по отношение на $, откакто загуби 44 % от цената си през 2021 година, напомня Ройтерс.

 

Икономиката на Турция означи растеж от 11,4% предходната година. Това беше един от дребното образци в международен мащаб, защото евтините заеми помогнаха за увеличение на потреблението и производството макар пандемията от COVID-19.

 

Повечето икономисти чакат икономическият напредък в Турция да се забави през втората половина на годината. Проучването на Ройтерс предвижда напредък за цялата година от 4,05 %. 

След публикуването на данните лирата се търгуваше едва при 18,19 за $. По курса на Българска народна банка през днешния ден един лев се разменя за 9,33 TL.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР