Икономиката на сондажите се променя, заради пренасищането с природен газ,

...
Икономиката на сондажите се променя, заради пренасищането с природен газ,
Коментари Харесай

Икономиката на сондажите се променя, тъй като ниските цени на природния газ стимулират смяната на горивото


Икономиката на сондажите се трансформира, поради пренасищането с природен газ, което изпраща цените на горивото под нулата в най-големия шистов сектор на Америка: което допуска по-нататъшното му потребление за дълготрайни захранващи интервенции.

В продължение на десетилетия откривателите са употребявали солидни дизелови мотори, инсталирани на тракторни ремаркета, с цел да изстрелват примес от вода, пясък и химикали в сондажите и да взривяват отворени пластове от напоени с нефт скали. Сега това се трансформира, след когато внезапният скок в добива натиска цените на газа, изключително в басейна Permian, Западен Тексас, където газът е непряк артикул от добива на недопечен нефт.

Изследователите и разработчиците минават към така наречен e-фракинг, като употребяват газ от личните си залежи, с цел да задвижват турбините за електрическите мотори, които зареждат сондирането.

Промяната оказва помощ по два метода: редуцира към $1 милион на месец за разноски за гориво за набора от съоръжение за фракинг с 90%, съгласно Wells Fargo & Co., и понижава на мястото на сондажа изгорелите газове.

Tudor Pickering Holt & Co. предвижда, че електрическите помпи ще съставляват към една трета от пазара в почти идващите пет години, от към 3% в този момент.

Jud Bailey, старши анализатор на акции в Wells Fargo в Хюстън, сподели в изявление по телефона: " Очевидно е, че има оживление измежду някои от огромните оператори да опитват с тази технология, " не е ясно какъв брой бързо ще се случи промяната, сподели той.

Спестяванията биха могли да бъдат преимущество за промишлеността, която е принудена да понижи разноските и да върне парите на вложителите, на фона на неустойчивостта на пазара на недопечен нефт. Halliburton Co., най-големият международен снабдител на уреди за фракинг, и част от Royal Dutch Shell Plc към този момент се възползваха.

Halliburton възнамерява през третото тримесечие да разположи парка - термин за уреди, помпи и друго съоръжение, което нормално се доставя с камион на мястото на сондажа - задвижвано от електрически мотори. През март дъщерното сдружение на Shell -SWEPI LP, подписа контракт за електрическо съоръжение за фракинг с американската компания Well Services Inc., до момента в който доставчикът на нефтени залежи ProPetro Holding Corp. съобщи, че възнамерява да разположи два е-фракинг парка до края на годината.

Стандартната работа за фракинг включва потреблението на към 20 великански помпи с дизелов мотор, всяка с размер на 18-колесно ремарке. В е-фракинга, по газопровод с дребен диаметър горивото потегля от мястото посредством турбина, захранвана с електрически мотор.

Въпреки че електрическите помпи към момента са инсталирани върху камиони, те са по-малки от дизеловите. Някои модели e-фракинг могат да носят две помпи, което доста понижава броя на ремаркетата и трафика и понижава разноските за труд. Освен това, те са по-надеждни от дизеловите мотори, съгласно Well Services.

Преминаването към електрически генератори, задвижвани с газ, може да понижи изгарянето, което освобождава въглероден диоксид в атмосферата. Практиката е достигнала рекордни равнища в басейна на Permian, защото петролният взрив води до увеличение на добива на газ. Според Световната банка, общият размер на изгорените газове като боклуци, в целия свят през 2018 година, би бил задоволителен за доставяне на цяла Централна и Южна Америка.

Все още има трудности пред необятното приемане и прекосяване на тази технология. Операторите на нефтени залежи, които се борят с пренатоварване на оборудванията, може би не са склонни да поемат първичните разноски за внедряване на електронни системи, които съгласно Tudor Pickering възлизат на $50 до $60 милиона, спрямо $30 до $40 милиона за дизелови паркове. Междувременно, фирмите добиващи гориво са фокусирани върху финансовата дисциплинираност и рестриктивните мерки на тръбопроводите, които държат сондажите да бъдат приключени.

По-високите първични финансови разноски, естеството на технологията на ранен стадий и задължението за генериране на свободен паричен поток способстват за " съмнението " на е-фракинга, което може да докара до постепенно приемане и разрастване на капитала, написа на 13 юли Wells Fargo’s Bailey.

Но в този момент може да няма връщане обратно. Е-фракингът, най-вероятно, ще разреши на най-хубавите помпи да се разграничат от останалата част на оборудванията по същия метод, както са правили земеделските производители със своите по-високи технологии при започване на века, съгласно Wells Fargo.

" В общи линии, " написа Bailey, не може да се върнем обратно / „ конят е напуснал плевнята. "

By CALEB MUTUA AND DAVID WETHE, worldoil.com

Преводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР