Икономиката на София продължава да расте с по-големи темпове от

...
Икономиката на София продължава да расте с по-големи темпове от
Коментари Харесай

43% от БВП на страната се произвежда в София

Икономиката на София продължава да пораства с по-големи темпове от междинните за страната. Близо 43% от Брутният вътрешен продукт на България за 2021 година (последните публични данни са за тази година) се падат на столицата. Заплатите в София остават най-високите за страната. Заплащането в IT бранша към този момент надвишава 4000 лв.. Заплатите в туризма и ресторантьорството, които са най-ниските съгласно формалната статистика, са 4 пъти по-ниски. Това демонстрира икономическият профил на София, показан от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).
Според данните, оповестени от Национален статистически институт, Брутният вътрешен продукт на София през 2021 година надвишава 59 милиарда лв.. Той е над 5 пъти по-голям от този на Пловдив и 7 пъти над Брутният вътрешен продукт на Варна. Делът на столичната стопанска система в този на страната към този момент е близо 43%. Увеличаването на тежестта му в последните 20 години е трайна наклонност. В началото на хилядолетието Брутният вътрешен продукт на София е бил 30% от този на страната.
Расте и Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Той към този момент надвишава 45 000 лв., което е над 2 пъти повече от междинното за страната.
38 милиарда лв. е брутната добавена стойност на услугите, което е 86% от добавената стойност в столичната стопанска система. Тук съществена роля има IT секторът, който е съвсем напълно концентриран в София. Столицата носи близо една четвърт от добавената стойност на промишлеността в страната и половината от тази на услугите. В някои браншове като осведомителните технологии този дял доближава 80%.
Около 171 милиарда лв. са приходите на предприятията в столицата за 2021 година Ръстът по отношение на миналата година е 22,6 на 100. 
Данните демонстрират още, че най-бързо пораства броят на заетите в IT бранша. Те са близо 100 000 души, а междинното им възнаграждение е над 4000 лв. - най-високото за столицата. На първо място по заети е търговията със 149 000 души.
Средната заплата в София надвишава 2000 лв.. За 5 години растежът е с 600 лв.. Неравенствата в заплащането обаче се усилват. Най-ниските междинни приходи са в областта на туризма и ресторантьорството - към 1000 лв. или 4 пъти по-ниски от тези в цифровите услуги. Аутсорсингът и финансите последователно настигат осведомителните технологии по възнаграждение, само че остават надалеч обратно.
В София се концентрира все по-голям дял от популацията на страната, макар че като сбор жителите на града понижават. В София живее 19,5% от популацията на страната при 17,5 на 100 при предходното броене през 2011 година
В София безработицата остава рекордно ниска - 1,8%. Освен това делът на трайно безработните е доста по-малък спрямо не толкоз добре развитите стопански региони.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР