Икономиката на САЩ се е свила с 3,5 през 2020

...
Икономиката на САЩ се е свила с 3,5 през 2020
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ отбеляза най-голямо си свиване от 1946 г.

Икономиката на Съединени американски щати се е свила с 3,5 през 2020 година, регистрирайки най-големият си годишен спад от 1946 година насам, съобщи Си Ен Би Си.

За последното тримесечие на 2020 година брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати е повишен с 4%, заяви през днешния ден Министерството на търговията. Ръстът е малко по-слаб от предстоящият от икономистите, интервюираните от Dow Jones, който предвидиха покачване от 4,3%. Този резултат обаче не е задоволителен за компенсиране на неприятното първо тримесечие и рекордния спад през второто.

 В интервала април-юни брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати се срина с рекордните 31,4% на годишна база на фона на първичните блокади поради пандемията от ковид. Следващото тримесечие бе регистриран растеж от 33,4% на годишна база, който обаче не бе задоволителен за изтриване на насъбраните по-рано загуби.

Увеличението на износа, потребителските разноски, жилищните вложения и складовите наличия способстваха за покачването на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през четвъртото тримесечие.

Потребителските разноски, които дават отговор за 68% от цялата икономическа интензивност в Съединени американски щати, са нарастнали с 2,5% на годишна база през четвъртото тримесечие. Брутни частни вътрешни вложения са се нараснали с 25,3%, до момента в който държавните разноски и вложения са се свили с 1,2%.

Износът на Съединени американски щати през последното тримесечие е повишен с 22%, а вносът – с 29,5%.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР