Икономиката на САЩ отбелязва стабилен растеж, подкрепен от процъфтяващия пазар

...
Икономиката на САЩ отбелязва стабилен растеж, подкрепен от процъфтяващия пазар
Коментари Харесай

Цените на петрола: Най-голямата заплаха за американската икономика

Икономиката на Съединени американски щати отбелязва постоянен напредък, подсилен от процъфтяващия пазар на труда и мощните потребителски разноски.

Въпреки това, над тази позитивна вероятност е надвиснала сериозна опасност: бързото повишаване на цените на петрола.

Цените на петрола в Съединени американски щати се приближават до $90 за барел, а международните цени се двоумят към $92 за барел на фона на опасенията от ескалиращото напрежение в Близкия изток. Този скок докара до най-високите цени на бензина от пет месеца насам.

Последиците от непрекъснатото повишаване на цените на петрола са обилни. Те евентуално биха могли да понижат потребителските разноски и да подкопаят напредъка в преодоляването на инфлацията, като накарат Федералния запас да отсрочи намаляването на лихвените проценти и провокират безпокойствие измежду вложителите.

Според основния икономист на Moody’s Марк Занди по-високите цени на петрола съставляват сериозна опасност за стопанската система, нанасяйки ѝ бързи вреди. Нещо повече, в случай че цените на бензина се покачат над $4 за галон и останат високи, това може да има обилни политически последствия, които да повлияят на изхода от изборите през ноември.

Цените на петрола в Съединени американски щати се покачиха с към 21% тази година, като неотдавна надвишиха $87 за барел. Преминаването на границата от $90 и доближаването до $100 обаче би представлявало съществено предизвикателство, изключително за семействата с по-ниски приходи, и би могло да понижи доверието на потребителите.

Неотдавнашното повишаване на цените на петрола беше подхранвано от геополитическото напрежение, в това число офанзивите с дронове против петролни рафинерии в Русия и засилващите се опасения по отношение на отговора на Иран на неотдавнашните въздушни удари в Сирия.

Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates, акцентира възходящия риск от спиране на доставките в Близкия изток, което може да докара до в допълнение повишение на цените на петрола. Хелима Крофт, световен началник на отдел “ ” в RBC Capital Markets, също акцентира капацитета за по-широк спор в района.

Въпреки тези провокации някои специалисти от сектора остават внимателни оптимисти. Макар че се чака цените на бензина да продължат да се повишават и да доближат приблизително към $3.70 за галон в народен мащаб, прогнозите за постигане на $4 за галон не са неизбежни, в случай че не настъпят непредвидени събития.

Въпреки това възходящата траектория на цените на газа може да докара до увеличение на идните стойности на инфлацията. Тази обстановка ще бъде деликатно следена от чиновниците на Федералния запас, които ще разискват вероятно понижаване на лихвените проценти през юни.

Винсент Рейнхарт, основен икономист в Драйфус и Мелън, счита, че рискът от инфлация е накривен към покачване заради възходящите цени на суровините, в това число на петрола. Той чака Фед да намали лихвените проценти през юни, частично с цел да се ориентира в политически натоварената атмосфера преди изборния сезон.

Въпреки преобладаващите опасности някои анализатори на енергийния пазар остават внимателни оптимисти за бъдещата траектория на цените на бензина, като допускат, че междинна цена от $4 за галон за страната не се обрисува в близко бъдеще.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР