Икономиката на САЩ неочаквано се сви през първото тримесечие, тъй

...
Икономиката на САЩ неочаквано се сви през първото тримесечие, тъй
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ се сви за пръв път от 2020 г.

Икономиката на Съединени американски щати ненадейно се сви през първото тримесечие, защото повишаването на инфектираните с коронавирус наруши активността на фирмите. Брутният вътрешен артикул (БВП) е понижен с 1.4% на годишна база през първото тримесечие, демонстрират предварителните оценки на Министерството на търговията. Това е първият спад след рецесията поради пандемията преди близо две години. Икономиката набъбна със постоянен ритъм от 6.9% през четвъртото тримесечие, а в този момент икономисти, интервюирани от Reuters, предвидиха растеж от 1.1%.

Спадът на стопанската система отразява по-големия търговски недостиг и сдържан ритъм на струпване на ресурси. Въпреки че тези резултати могат да доведат до терзание за стагфлация - стесняване на производството и висока инфлация - и криза, стопанската система наподобява в по-добро положение, отбелязва Reuters.

Потребителските разноски са устойчиви и вложенията на бизнеса в съоръжение са скочили доста. Това е довело до повишаване на вътрешното търсене. Крайните продажби на частни купувачи на вътрешния пазар съставляват почти 85% от общите разноски.
Реклама
Разходите за персонално ползване, нежилищните дълготрайни вложения и тези в жилища са нарастнали.
По-високи лихви
Очаква се Федералният запас да увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта идната сряда и скоро да стартира да свива салдото си. Американската централна банка увеличи своя лихвен % с 25 базисни пункта през март, първото нарастване от повече от три години, защото се бори с инфлацията. Потребителските цени през март набъбнаха с най-бързия ритъм от 40 години, само че даже след покачването на цените на храните и бензина, към момента няма признаци за отдръпване на потребителите.

Силното нарастване на заплатите на фона на затягащия се пазар на труда и минимум 2 трлн. $ непотребни спестявания, насъбрани по време на пандемията, обезпечават постоянен буфер против инфлацията. Укрепването на пазара на труда беше очебийно от положителни данни от Министерството на труда - първичните претенции да компенсации за безработица са паднали с 5 хиляди до сезонно поправени 180 хиляди за седмицата, завършила на 23 април.

Според данни на Bank of America Securities, потребителите с по-ниски приходи, които евентуално ще бъдат засегнани по-сериозно от инфлацията, демонстрират по-голяма резистентност. Все отново остават опасенията, че Фед може да затегне нападателно паричната си политика и да насочи стопанската система към криза през идващите 18 месеца. Пазарът на жилища към този момент демонстрира признаци на закъснение, като лихвата по 30-годишната закрепена ипотека се повиши до над 5%. Факторите, които ще окажат въздействие върху америкаската стопанска система са какъв брой бързо отслабва геополитическото напрежение поради войната в Украйна, ще се нормалицират ли веригите за доставки и дали инфлацията ще бъде овладяна.
Вътрешното търсене продължава да пораства. Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР