Икономиката на САЩ нарасна с рекордно темпо през третото тримесечие,

...
Икономиката на САЩ нарасна с рекордно темпо през третото тримесечие,
Коментари Харесай

Рекорден ръст с 33,1% на икономиката на САЩ през третото тримесечие

Икономиката на Съединени американски щати набъбна с рекордно движение през третото тримесечие, откакто управляващите в страната изляха над 3 трлн. $ по формата на стратегии за пандемични облекчения, което ускори потребителските разноски, демонстрира експресна оценка на Министерството на търговията.

Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати набъбна с цели 33,1% на годишна база през трите месеца до края на септември, като това е най-бързият ритъм на стопански напредък, откогато държавното управление разполага с този вид данни през далечната 1947 година и над осреднената прогноза на финансите пазари за скок с 31 на 100, заяви БНР.

Този невиждан напредък следва рекордният стопански спад от 31,4%, регистриран през второто тримесечие на годината, когато беше блокирана цялата страна поради първата вълна на коронавирусната зараза. Днешните доста мощни данни за Брутният вътрешен продукт са едни от последните съществени стопански индикатори преди президентските избори в Съединени американски щати през идната седмица, като съгласно редица икономисти и анализатори те няма да оказват помощ доста за намаляване на човешката покруса, породена от коронавирусната пандемия, като към момента десетки милиони американци остават безработни, а над 222 000 починаха поради Covid-19.



В петте дни, оставащи до деня на изборите на 3-ти ноември, президентът Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския, който изостава в множеството национални социологически изследвания, евентуално ще се възползва от зашеметяващия скок на Брутният вътрешен продукт, с цел да подчертае мощното възобновяване след първичния коронавирусен потрес напролет.

Въпреки рекордния растеж на Брутният вътрешен продукт, той остава под равнището от последното тримесечие на 2019 година, което пък евентуално ще бъде очебийно от претендента за президент на Демократическата партия Джо Байдън. Не е изключено той също по този начин да акцентира на индикациите за бързо намаляване на възходящия стопански подтик напоследък.

Държавните избавителни стратегии за над 3 трлн. $ осигуриха поддръжка за доста бизнеси и безработни, увеличвайки внезапно потребителските разноски, които сами по себе си укрепиха повишаването на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие. Държавното финансиране обаче към този момент се изчерпа, като към този момент не се чака постигането на съглашение за нов кръг облекчения. В същото време новите случаи на Covid-19 нарастват мощно цялата страна, налагайки нови ограничавания върху бизнеса на заведения за хранене и питейни заведения.

Малко над половината от 22,2 милиона работни места, които бяха изгубени по време на първата вълна на пандемията, бяха възвърне с течение на времето, само че в това време не престават съкращенията. Това се вижда от обособен отчет на Департамента по труда, съгласно който 751 000 души са подали искове за държавни помощи за безработица през седмицата, завършила на 24-ти октомври, при 791 000 през миналата седмица. Въпреки че исковете са спаднали от рекордните 6,867 милиона през март, те остават над техния пик от 665 000, доближат по време на Голямата криза преди повече от 10 години (през 2007-2009 г.).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР