Икономиката на САЩ нарасна с 3,4% през последното тримесечие на

...
Икономиката на САЩ нарасна с 3,4% през последното тримесечие на
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ нарасна с 3,4% през последното тримесечие на 2023 г.

Икономиката на Съединени американски щати набъбна с 3,4% през последното тримесечие на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година и след солидна агресия с 4,9% през предходното тримесечие, демонстрират последни данни на Бюрото за стопански разбори към Департамента по търговия.

Това съставлява лека възходяща проверка на предходната оценка за покачване с 3,2%, като за по-добрия напредък способстваха мощните потребителски разноски и бизнес вложенията в нежелания бранш.

Потребителските разноски, които са главен мотор на икономическия напредък, бяха ревизирани във възходяща посока до покачване през четвъртото тримесечие на предходната година с 3,3% при предходна оценка за повишаване с 3,0%. Тази възходяща проверка се дължи най-много на по-добри повишаване на разноските за услуги (повишение с 3,4% при предходна оценка за напредък с 2,8%).

В същото време нежилищните вложения се покачиха с 3,7% при предходна оценка за по-скромно покачване с 2,4 на 100, до момента в който жилищните вложения набъбнаха с 2,8%.

Държавните разноски пък набъбнаха по-силно (с 4,6% при 4,2% предходна оценка).

Износът през последното тримесечие на 2023 година обаче набъбна по-слаби (с 5,1% при предходна оценка за напредък с 6,4%), до момента в който вносът се усили с 2,2% (под предходна оценка за 2,7%).

В същото време частните бизнес ресурси лишиха 0,47 процентни пункта от икономическия напредък при предходна оценка за по-слаб отрицателен резултат от 0,27 пункта.

За цялата 2023 година стопанската система на Съединени американски щати набъбна с 2,5% след покачване с 1,9% през 2022 година

Растежът на американската стопанска система продължава да бъде по-силен от считания от Федералния запас като неинфлационен ритъм на покачване от 1,8%, като по-доброто показване е реалност макар агресивното покачване на лихвите на Фед с общо 525 базисни пункта от март 2022 година насам с оглед битката с инфлацията.

Икономиката на Съединени американски щати намира подкрепена от устойчивия пазар на труда, който поддържа висок напредък на заплатите и подтиква потребителските разноски, като осредните прогнози са за известно закъснение на икономическата агресия до 2% през първото тримесечие на 2024 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР