Икономиката на САЩ е нараснала с 4,9% през третото тримесечие

...
Икономиката на САЩ е нараснала с 4,9% през третото тримесечие
Коментари Харесай

В САЩ още няма признаци на рецесия: Отчетоха 4,9 % ръст на икономиката

Икономиката на Съединени американски щати е повишена с 4,9% през третото тримесечие на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година и след напредък с едвам 2,1% през второто тримесечие на тази година. Това излиза наяве от данни на Бюрото за стопански разбори към Департамента по търговия, съобщи Фрог.

Това съставлява лека низходяща проверка на предходната оценка за нарастване с 5,2%. Въпреки проверката, това е най-сериозната икономическа агресия на Съединени американски щати от десетилетия насам като се изключи пандемичните 2020 и 2021 година

Очакванията обаче са за съществено съкращаване на растежа до равнища от 1-2% през последното тримесечие на 2023 година, защото високите лихви започнаха да притискат стопанската система през последните месеци. Потребителите купуват по-малко скъпи артикули, компаниите влагат по-малко, а наемането на нова работна ръка се забавя.

Към момента обаче няма признаци за идна криза, защото продължаващата мощ на трудовия пазар подхранва потребителските разноски, с цел да поддържа стопанската система в адекеватна форма.

Потребителските разноски, които са водещ мотор на икономическия напредък, бяха ревизирани в низходяща посока до покачване през третото тримесечие с 3,1% при предходна оценка за растеж с 3,6%, само че не престават да бележат най-солиден растеж от последното тримесечие на 2021 година Тази низходяща проверка се дължи най-много на по-слабо повишаване на разноските за услуги.

 

В същото време частните бизнес ресурси прибавиха 1,27 процентни пункта към икономическия напредък при предходна оценка за прибавяне на 1,4 пункта.

 

Износът пък се усили с 5,4% (при предходна оценка за покачване с 6%), до момента в който вносът набъбна с 4,2% (под предходна оценка за 5,2%).

 

От друга страна, нежилищните вложения претърпяха възходяща проверка, бележейки покачване с 1,4% (при предходна оценка за повишаване с 1,3%), защото вложенията в конструкция набъбнаха доста повече от предстоящото (с 11,2% по отношение на с 6,9% при предходната оценка). Възходяща проверка претърпяха и жилищните вложения (до покачване с 6,7% от 6,2%, съгласно предходната оценка), както и държавните разноски (повишение с 5,8% вместо с 5,5%).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР