Икономиката на Русия се сви през второто тримесечие, а експертите

...
Икономиката на Русия се сви през второто тримесечие, а експертите
Коментари Харесай

Руската икономика засега издържа на санкциите

Икономиката на Русия се сви през второто тримесечие, а специалистите са разграничени в мненията си дали страната ще може да устои на натиска на интернационалните наказания в дълготраен проект, написа Си Ен Би Си в резюме по тематиката.

Руската стопанска система е намаляла с 4 на 100 на годишна база през тримесечието от април до юни. Това въпреки всичко е по-малко от планувания от анализатори спад с 5 на 100. Руската централна банка чака брутният вътрешен артикул да задълбочи свиването си през идните тримесечия, достигайки най-ниско равнище през първото полугодие на идната година.

Москва се бори да прекалибрира стопанската система си поради глобите, наложени ѝ от Запада в отговор на войната в Украйна, която наруши търговията и съвсем изолира Русия от световната финансова система.

" Има признаци на стабилизиране в доста браншове през последните един-два месеца, само че ние не чакаме спадът (на съветската икономика) да доближи дъно преди второто тримесечие на 2023 година ", сподели Лиъм Пийч, старши икономист на консултантската компания " Кепитъл икономикс " (Capital Economics). Смятаме, че по-късно, в най-хубавия случай, стопанската система ще изпадне в застоялост, добави той.

Непосредственото влияние на глобите беше смекчено от бързите дейности на Руската централна банка, въвела ограничения за финансов надзор и внезапно повишение на лихвените проценти. Мерките стабилизираха вътрешните пазари и даже накараха рублата да се трансформира в една от най-добре представящите се валути в света от началото на годината. Впоследствие ограниченията за фискално стимулиране и забележителните понижения на лихвите също влязоха в действие, притъпявайки краткосрочното влияние на глобите.

В края на предишния месец централната банка понижи със 150 базисни пункта (1,5 на сто) главната рента до 8 на 100, което бе петото ѝ следващо понижение, откогато стартира спешното повишаване в края на февруари, когато доближи до 20 на 100.

Спадът на Брутният вътрешен продукт можеше да бъде доста по-голям, само че централната банка предприе незабавни ограничения, с цел да предотврати финансова рецесия. Също по този начин наподобява, че устойчивостта на енергийния бранш е смекчила въздействието на западните наказания, сподели още Пийч.

По думите му през третото тримесечие евентуално стопанската система на Русия също ще намалее, въпреки и с по-малко от второто тримесечие.

Въпреки това доста икономисти считат, че дълготрайните стопански вреди за Русия са доста по-сериозни, защото напускането на компании и хора от страната последователно забавя икономическата интензивност.

Междувременно глобите засегнаха мощно някои области на стопанската система, като промишленото произвеждане спадна с 4 на 100 на тримесечна база, а производството в браншове, подвластни от вноса, се сви с повече от 10 на 100.

Потребителското търсене също внезапно отслабна. Продажбите на дребно понижиха с 11 на 100 по отношение на предходното тримесечие откакто през март понесоха инфлационен потрес. На този декор потребителското доверие се срина и паричните условия се стегнаха.

Икономиката към момента е изправена пред съществени усложнения, в това число стеснен достъп до западни технологии и задаваща се възбрана за даване на застрахователни услуги при транспорт на съветски нефт. Това би довело до спад на добива му с 10 на 100 през идната година, съгласно специалистите на " Кепитъл икономикс ".

Към момента са въведени над 11 000 интернационалните наказания против Русия, напомня Си Ен Би Си.

" Въпреки натиска на глобите и прогнозите на наблюдаващи, стопанската система на Русия не се е сринала, макар че е изправена пред стесняване с 5-6 на 100 тази година. Тя евентуално ще изпадне в някаква форма на икономическа или финансова рецесия, съобщи Крис Уифър, основен изпълнителен шеф на основаната в Москва консултантската компания " Макро-Адвайзъри " (Macro-Advisory).

Според него съветската стопанска система обаче е изправена пред от 5 до 7 тримесечия на невисок едноцифрен спад, както и дълъг лист от провокации, които могат да поддържат растежа покрай застоялост в продължение на доста години.

По калкулации на " Макро-Адвайзъри " съветската страна съставлява повече от 60 на 100 от целия Брутният вътрешен продукт, до момента в който на дребните и междинните се падат по-малко от 25 на 100. Този дисбаланс лимитира растежа в естествени времена, само че също по този начин изолира стопанската система по време на рецесия, добави Уифър.

След внезапен спад през март и април, през май бизнес доверието се върна към дълготрайните си междинни стойности, както за промишленото произвеждане, по този начин и за услугите.

Това е в контрастност с " пагубния " удар, плануван от изследване на университета Йейл в Съединени американски щати, оповестено предишния месец, което проучва данни за потребителите, търговията и корабоплаването. Авторите на проучването настояват, че глобите и напускането на повече от 1000 световни компании " сковават " съветската стопанска система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР