Икономиката на Русия е изправена пред сериозни предизвикателства, поради което

...
Икономиката на Русия е изправена пред сериозни предизвикателства, поради което
Коментари Харесай

Русия иска страните от Югоизточна Азия да се откажат от долара

Икономиката на Русия е изправена пред съществени провокации, заради което Москва интензивно предизвиква страните да търгуват с валути, разнообразни от щатския $, в опит да стабилизира финансовото си състояние.

По време на визитата си в Индонезия в четвъртък съветският външен министър Сергей Лавров се застъпи за това страните от Югоизточна Азия да се откажат от $ и вместо това да употребяват личните си национални валути за търговия с Русия.

Търговията сред Русия и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), районен блок, състоящ се от 10 страни, е намаляла с 4.4% през 2022 година спрямо миналата година. Спадът в търговията се дължи основно на широкообхватните западни наказания, наложени на Москва след нахлуването ѝ в Украйна, както се показва в изказване на съветското външно министерство от вторник, предшестващо срещата на върха на АСЕАН, извършена в Индонезия.

За да се оправи с тази обстановка, съветското външно министерство изрази мнението си за осъществяване на съвещания по отношение на потреблението на национални валути при транзакции, се показва в изказването.

Подкрепата на Лавров за недоларови валути в търговията с Русия е в унисон с неотдавнашните забележки на президента Владимир Путин, който през последните седмици също се застъпи за потреблението на локални валути.

Санкциите, наложени от Запада, оказаха съществено влияние върху съветската стопанска система. Данните на централната банка на страната, оповестени във вторник, разкриват, че остатъкът по настоящата сметка за второто тримесечие на 2023 година възлиза на $5.4 милиарда, което е замайващ спад от 93% спрямо рекордния остатък от $76.7 милиарда през същия интервал на миналата година.

Санкциите, наложени от Запада на Русия, обаче породиха безпокойствие измежду други страни, като ги накараха да търсят различни валути за търговия и да репатрират златните си запаси за предпазване.

Автомобилната промишленост, жизненоважен бранш на съветската стопанска система, е очевидец на срив, като продажбите са намалели до една четвърт от предвоенните си равнища, настояват откривателите от Йейл Джефри Зоненфелд и Стивън Тиан.

Въпреки това въздействието на щатския $ върху интернационалната финансова система остава доста, защото посредством него се реализират близо 90% от международните транзакции в задгранична валута, както демонстрира изследване , извършено през 2022 година от Банката за интернационалните разплащания – организация, сплотяваща централните банки.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР