Икономиката на Румъния ще се изправи пред недостиг на работна

...
Икономиката на Румъния ще се изправи пред недостиг на работна
Коментари Харесай

Румъния се изправя пред недостиг от 500 000 работещи

Икономиката на Румъния ще се изправи пред дефицит на работна ръка от над половин милион души до 2023 година, в случай че не организира нужните промени, сочи отчет на KPMG и Националния институт за стопански проучвания, представено от SeeNews.

Изчисленията демонстрират, че през тази година дефицитът ще е към 300 хиляди души, а до 2023 година ще се усили до 549 хиляди Само в IT бранша разликата сред търсене и предложение на работна ръка ще доближи 20 хиляди експерта до 2021 година, въпреки той да е разгласен за бранш с изключително значение за стопанската система.

Сред главните прични за дефицита за миграцията и демографската обстановка. Броят на пенсионерите в Румъния бързо настига този на хората в работоспособна възраст.

Изследването демонстрира, че броят на свободните работни места в интервала 2013-2018 година се е нараснал двойно. Безработицата в Румъния доближи историческо дъно от 4,2 % през май 2018 година А от 2012 година насам броят на новите работни места надвишава този на закритите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР