Икономиката на Румъния се очаква да изпревари стагниращите си съседи

...
Икономиката на Румъния се очаква да изпревари стагниращите си съседи
Коментари Харесай

Румъния категорично изпреварва Унгария по заплати и икономика

Икономиката на Румъния се чака да изпревари стагниращите си съседи тази година, подкрепена от финансирането от Европейския съюз, стабилността на валутата и задграничните вложения, движени частично от отдръпването на бизнеса от Русия и Украйна, който се трансферира в северната ни съседка.

Международният валутен фонд чака растеж на Брутният вътрешен продукт от 3.1% в Румъния, само че даже в случай че се сбъдне прогнозата единствено на Европейската комисия за напредък от 1.8%, Букурещ би изпреварил сензитивно Полша, чиято стопанска система се чака да порасне с 0.7%, или Унгария, бореща се с икономическо закъснение и стремглаво висока инфлация, предава Ройтерс, представена от Дневник.

Румъния остави зад тила си едно десетилетие, в което имаше славата на една от най-бедните страни в Европа, обхваната от висока корупция, и излиза от него като втората по величина стопанска система в Източна Европа след Полша.

Доходите на румънците са към този момент 74% от европейските

Според най-новите данни на Евростат Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, изразен като покупателна дарба, е бил 74% от междинното за Европейски Съюз през 2021 година, което е нарастване от 21% по отношение на 2010 година

Средностатистическият румънец би похарчил чистите си приходи за към 20 месеца, с цел да си купи нов автомобил Dacia Jogger, колкото в обичайно по-богатата Унгария.

Доходите на румънците към този момент са две трети от средноевропейските, само че разликата сред живота в столицата и огромните градове и в селата остава забележителна

Трансформацията е реализирана макар историята на политическа неустойчивост в Румъния - последното рухване на държавното управление беше през 2021 година

Перспективите на Румъния са подкрепени от нейното участие в Европейски Съюз и положителните връзки с Брюксел.

Докато Будапеща и Варшава се пазарят с Европейски Съюз за върховенството на правото, свързани с милиарди средства за възобновяване от пандемията, Румъния към този момент е изтеглила над 6 милиарда евро безвъзмездни средства и евтини заеми.

Премиерът Николае Чука сподели, че държавното управление си слага за цел да употребява повече от 10 милиарда евро годишно, което се равнява на към 4% от Брутният вътрешен продукт на страната. Румъния разполага с към 90 милиарда евро финансиране от Европейски Съюз до 2027 година

Напредъкът в промените в правораздаването накара Европейската комисия да предложи през ноември премахването на специфичния механизъм за наблюдаване на правораздаването, който ползва по отношение на Румъния (и България) от влизането й в Европейски Съюз през 2007 година

" При изискване че всички ограничения за битка с корупцията в проекта (фондовете за възстановяване) бъдат приложени вярно, Румъния може да стане образец за положително ръководство в района ", сподели чиновник на Европейски Съюз.

S&P, която сходно на други рейтингови организации има най-ниския си капиталов рейтинг в Румъния в очакване на понижаване на фискалния недостиг, съобщи, че Букурещ е твърдо на пътя да реализира прогрес в промените, контрактувани за обезпечаване на главните фондове за възобновяване.

Заплатите в Румъния задминаха унгарските

Стабилността на валутата проливам е различен фактор, изключително спрямо унгарския форинт, който доближи рекордно ниски равнища предходната година. По-високите заплати оттатък границата към този момент накараха някои унгарци да търсят работа в индустриализирана западна Румъния.

" Това е напълно ново развиване и бих предизвестил всеки (в Унгария) да не отслабва в допълнение форинта или да не покачва минималната заплата ", сподели Шандор Бая, ръководещ шеф за Чехия, Унгария и Румъния в компанията за личен състав Randstad.

Золтан Дио, сценичен сценограф, който живее покрай втория по величина град в Унгария - Дебрецен, работи в Румъния от години. Той поддържа румънска банкова сметка, с цел да се защищити от съмненията на форинта, който загуби 8% по отношение на леята предходната година.

" Ако получа предопределение в Унгария, тогава след доста пазарлъци мога да взема към две трети от това, което получавам в Румъния, без никакви въпроси ", сподели Дио.



Инвестиционен магнит

Компаниите, преместващи се от Русия и Украйна в близки евтини индустриални центрове, отчасти помогнаха за увеличение на директните задгранични вложения до 9.39 милиарда евро през януари - октомври, връх за годините след влизането на Румъния в Европейски Съюз.

Проучване на Ernst&Young от 2022 година сподели, че повече от половината от 101 задгранични компании възнамеряват да основат или разширят активността си в Румъния, най-вече във веригите за доставки и логистиката, което я подрежда на четвърто място в Европа по желание за вложение.

" Ние сме оптимисти, че вложенията ще се усилят през идващите години, насърчавани и от фондовете на Европейски Съюз ", сподели Алекс Милчев, началник на отдел " Данъци и право " в E&Y Румъния.

Министерството на дребните компании и предприемачеството сподели на Ройтерс, че следи пет вероятни плана за пренасяне от Русия, Беларус и Украйна на стойност към 705 милиона евро.

Сред тях финландската Nokian Tyres възнамерява да влага 650 милиона евро до 2024 година във фабрика за гуми в Орадя в северозападна Румъния, богат район, граничещ с бедните елементи на Унгария.

" Беше ясно, че Орадя е най-хубавият избор за нашата нова фабрика ", сподели пред Ройтерс Палви Антола, която управлява отдела за връзки с вложителите. Тя добави, че Nokian е прегледала над 40 цели за пренасяне, разглеждайки съществуването на квалифицирана работна мощ, логистични преимущества, източници на зелена сила и железопътен достъп.

Пречки пред стопанската система остават огромният недостиг по настоящата сметка на Румъния, застаряващото население и хроничната администрация, която осуетява развиването на инфраструктурата. Регионалните разлики са големи, като някои селски региони към момента са отвън електрическата мрежа, до момента в който в оживения Букурещ виталният стандарт надвишава този в някогашна Източна Германия..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР