Икономиката на Нидерландия влезе в рецесия, свивайки се с 0,3%

...
Икономиката на Нидерландия влезе в рецесия, свивайки се с 0,3%
Коментари Харесай

Икономиката на Нидерландия влезе в рецесия

Икономиката на Нидерландия влезе в криза, свивайки се с 0,3% на тримесечна база през второто тримесечие, съгласно първа оценка на националната статистика в сряда, съобщи Ройтерс.

Петата най-голяма стопанска система в еврозоната се свива за второ следващо тримесечие след стесняване с 0,4% през първите три месеца на годината.

Икономическият напредък в Нидерландия беше съвсем 5% годишно през 2021 и 2022 година при бързо възобновяване от срутва поради COVID-19.

Първата криза от пандемията насам беше породена от спад на потребителските разноски и на износа, до момента в който ускоряващата се инфлация увеличи цените на храните и енергийните сметки в Нидерландия и у комерсиалните ѝ сътрудници.

Потребителските разноски паднаха сl 1,6%, до момента в който износът беше с 0,7% по-малък в сравнение с през първите три месеца на годината.

Инфлацията в Нидерландия се забави, откакто удари върха си от 14,5% през септември, предходната година, само че остана към момента релативно висока - към 6% през второто тримесечие на 2023 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР