Икономиката на Китай е нараснала по-бавно от очакваното през второто

...
Икономиката на Китай е нараснала по-бавно от очакваното през второто
Коментари Харесай

Китай с над двойно по-слаб растеж през второто тримесечие

Икономиката на Китай е повишена по-бавно от предстоящото през второто тримесечие, откакто отслабването на индустриалната интензивност, по-високите разноски за първични материали и новите огнища на COVID-19 оказаха напън върху инерцията на възобновяване, съобщи Ройтерс.

Брутният вътрешен артикул (БВП) се е нараснал със 7,9 % през тримесечието април-юни спрямо година по-рано, сочат днешните публични данни от Пекин. Темпът е по-нисък от прогнозата на икономистите за 8,1 %.

Растежът се е забавил доста по отношение на рекордните 18,3 % през януари-март, когато резултатът на годишна основа бе мощно килнат от провокирания от COVID-19 спад през първото тримесечие на 2020 година.

Само през юни икономическата интензивност се е забавила по отношение на май, само че изпреварва упованията.

На тримесечна основа Брутният вътрешен продукт се е нараснал с 1,3 % през интервала април-юни, повече по отношение на прогнозният ритъм от 1,2 % в анкетата на Ройтерс. Националното статистическо бюро (НСБ) на Китай е преразгледало низходящо до 0,4 на 100 растежа за първото тримесечие по отношение на четвъртото на предходната година.

Данните на НСБ сочат още, че китайското промишлено произвеждане е повишено с 8,3 % на годишна основа през юни, забавяйки ритъм по отношение на 8,8 % през май. Икономистите чакаха 7,8 % на годишна основа.

Юнските продажби на дребно се повишили с 12,1 % по отношение на година по-рано. Анализаторите залагаха на 11 % след майския растежа от 12,4 %.

" Вътрешното стопански възобновяване е неравномерно ", означи на брифинг Лиу Айхуа, представител на НСБ.

Делът на безработните измежду градското население на Китай през юни тази година е бил 5 %, колкото и през май и с 0,7 процентни пункта по-малко спрямо шестия месец на 2020 година, добавя ТАСС, базирайки се на отчета на държавното статистическо ръководство.

През първата половина на годината в градовете на азиатската страна са основани 6,98 милиона нови работни места, което е 63,5 % от задачата за настоящата година.

Инфлацията за полугодието е 0,5 на 100, а единствено за юни е 1,1 % (с 0,2 пункта под майската).

Разполагаемият приход на глава от популацията в Китай през януари-юни се е нараснал с 12,6 на 100 на годишна база до 17 642 юана (близо 2731 $ по настоящи валутни курсове).

Икономическият напредък за първата половина на 2021-а е 12,7 %.

Продажбите на дребно през шестмесечния интервал са се нараснали с 23 % до 21,19 трилиона юана (3,28 трилиона долара).

Инвестициите в главен капитал през полугодието са нарастнали с 12,6 % до 25,59 трилиона юана (3,96 трилиона долара), а промишленото произвеждане бележи растеж от 15,9 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР