Икономиката на Израел не е главна тема в навечерието на

...
Икономиката на Израел не е главна тема в навечерието на
Коментари Харесай

Израел я чака строга бюджетна диета със следващото правителство

Икономиката на Израел не е основна тематика в навечерието на общите избори през идната седмица, само че централната банка и доста икономисти предизвестяват, че новото държавно управление ще би трябвало да понижи разноските и да увеличи налозите, с цел да овладее възходящия бюджетен недостиг.

Предизборните диспути бяха доминирани от въпроси, свързани със сигурността, и обвиняванията против премиера Бенямин Нетаняху в корупция. Проучванията на публичното мнение преди гласуването на 9 април обрисуват тясна конкуренция сред дясната партия " Ликуд " на премиера и центристката синьо-бяла партия.

Нетаняху, който е на власт от десетилетие, от дълго време акцентира икономическите триумфи на Израел. И в действителност растежът е постоянен, безработицата е ниска, израелският високотехнологичен бранш е на второ място след Силиконовата котловина в международен мащаб, а задграничните вложения са мощни.

Въпреки това, той и неговият финансов министър Моше Калон са понижили налозите, до момента в който харчат обилно за политики като повишение на заплатите за полицията и дотации за детски градини през последните години, което води до увеличение на бюджетния недостиг.

Сега Банката на Израел и доста икономисти предизвестяват, че стопанската система ще се забави вследствие на по-слабия световен напредък, който ще засегне израелския експорт. Централната банка, която стартира равномерен развой на повишение на лихвените проценти, съобщи, че идващото държавно управление ще би трябвало да понижи разноските си през идващите месеци, както и да увеличи някои налози.

Анализаторите чакат намаляването на разноските и увеличението на налозите да доближат 10-12 милиарда шекела (2,8 - 3,3 милиарда долара), с цел да се понижи бюджетната разлика тази година.

" Правителството, което ще бъде определено, ще би трябвало да направи фискални корекции ", споделя шефът на Банката на Израел Амир Ярон. Той прибавя, че тези стъпки би трябвало да се подхващат, когато стопанската система е в добра форма, защото биха били по-трудни за осъществяване, в случай че изискванията се влошат.

" Сивите облаци на хоризонта не би трябвало да се подценяват ", споделя той в неделя, като се базира на намалените прогнозите за международния напредък.

По-високият бюджетен недостиг и общественият дълг понижават способността на дадена страна да устоя на стопански шокове, като друга финансова рецесия,също по този начин могат и да застрашат кредитния рейтинг и разноските по заеми.

Рейтинговите организации Fitch и S&P декларират, че Израел не е изложен на риск от намаление на рейтинга в близко бъдеще, само че също по този начин акцентират, че идващото държавно управление ще би трябвало да предприеме стъпки за преодоляване на недостига.

Бюджетният недостиг на страната се чака да се увеличи до близо 4% от брутния вътрешен артикул през тази година - над задачата от 2,9%. Дефицитът бе 2,9% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година, като се усили до 3,5% през 12-те месеца до февруари тази година.

Централната банка счита, че страната би трябвало да се придържа към задачата за недостиг от 2,5% от Брутният вътрешен продукт. При 3% тежестта на обществения дълг ще се усили от настоящето равнище от 61% на 65% от Брутният вътрешен продукт до 2025 година, или до 75%, в случай че стопанската система се утежни, предизвестява Ярон.

Финансовото министерство, което чака бюджетен недостиг от минимум 3,5% тази година, твърди, че обстановката се раздува непропорционално, отбелязвайки, че Израел е една от дребното западните страни, които са понижили съотношението на дълга през последното десетилетие.

" Има разлика от 6 милиарда шекела, взимайки поради, че би трябвало да се вместим в бюджет от 400 милиарда шекела... Това не е огромен проблем и сигурно не е злополука ", споделя Шай Бабад, общоприет шеф на министерството. " Наблюдаваме го. Когато имаш 37,8 по Целзий, още не е нужна интервенция. "

За съпоставяне, дефицитът на Съединени американски щати се чака да бъде 5% от Брутният вътрешен продукт през 2019 година, дефицитът на Франция - 2,8%, Испания - 2,3%, Англия - 1,7% и Германия - 1,5%, съгласно оценки на Международния валутен фонд.

Следващото израелско държавно управление евентуално ще стартира работа от края на май.

Главният икономист на Leader Capital Джонатан Кац декларира, че новата администрация може да приложи по този начин наречените ограничения за фискална консолидация в два стадия - в средата на тази година и по-късно при започване на 2020 година.

" Не мисля, че те безусловно ще би трябвало неотложно да понижат бюджета с 12 милиарда шекела и да усилят налозите, с цел да сложат спирачки неотложно. Мисля, че имат независимост да го създадат на два стадия, " споделя той.

" Бюджетът трябваше да бъде уравновесен до 2017 година, при цялостна претовареност и това щеше да разреши да употребявате фискални принадлежности за увеличение на разноските по време на закъснение на стопанската система ".

Ръководителят на министерството на финансите Бабад декларира, че обновените прогнози за приходната и разходната част на страната ще бъдат налични през юни, когато министерството ще дефинира дали са нужни дейности. Държавният бюджет за 2020 година се чака да бъде подготвен за гласоподаване в кабинета до началото на август, прибавя той.

Той споделя, че в случай че има проблем с фискалната политика на Израел, международните рейтингови организации ще бъдат по-притеснени.

Миналата седмица Fitch удостовери рейтинга на държавния дълг на страната на " A + " със " постоянна " вероятност, само че счита, че новото държавно управление би трябвало да предприеме стъпки за понижаване на бюджетния недостиг.

По същия метод, предходната година Standard & Poor`s увеличи рейтинга си до " AA- " от " A + ", също със постоянна вероятност. Рейтинговата организация удостовери рейтинга през февруари.

" Ако фискалното отклоняване или отслабването на фискалните резултати се повтори или се случва поредно, ще можем да заключим, че има смяна в фискалната позиция на държавното управление, " сподели Карен Вартапетов, шеф на S&P.

" Следващото държавно управление, каквото и да е, ще би трябвало да вземе някои сложни решения, в това число евентуални нараствания на налозите или надзор на разноските. Това е несъмнено. " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР