Икономиката на Ивицата Газа е в катастрофално състояние заради войната

...
Икономиката на Ивицата Газа е в катастрофално състояние заради войната
Коментари Харесай

Икономическата ситуация в Газа е катастрофална

Икономиката на Ивицата Газа е в пагубно положение поради войната сред Израел и ислямистката формация " Хамас ", която е оставила към 85 % от хората там без работа. Това заяви в. " Гардиън ", базирайки се на отчет на Световната банка, оценяващ икономическото влияние от спора в Близкия изток.

Според данни на Световната банка стопанската система на Газа действа едвам на 16 % от индустриалния си потенциал и е в " дълбока криза ".

Банката разгласи, че с цел да помогне за облекчение на филантропичната рецесия в Газа, дава нова финансова помощ в размер на 20 милиона $, разпределена поравно за хранителни и медицински консумативи, които ще бъдат доставени посредством организации на Организация на обединените нации. " Загубата на живот, скоростта и степента на вредите върху дълготрайните активи и намаляването на приходите в палестинските територии са несравними ", се споделя в отчета на интернационалната институция.

" Към втората половина на ноември в Газа почти 60 % от инфраструктурата за осведомителни и информационни технологии, 60 % или повече от здравната и просветителна инфраструктура, 70 % от обвързваните с търговията здания и съоръжение са били развалени или унищожени ", сигнализира Световната банка.

" Почти половината от всички първокласни, второкласни и третокласни пътища са развалени или унищожени. Повече от половин милион души са без дом вследствие на спора ", показват специалистите. От началото на войната на 7 октомври икономическата интензивност в Газа е стигнала " съвсем до цялостен застой ". Цените в Газа се усилиха с 12 % през октомври, отразявайки намалялото търсене на артикули, които все по-трудно се намираха на локално равнище. Цените на храните са се нараснали приблизително с 10 % на месечна база, бутилираната вода е поскъпнала със 75 %, а бензинът с близо 120 %.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР