Икономиката на Ирландия се е свила най-много, отбелязвайки спад с

...
Икономиката на Ирландия се е свила най-много, отбелязвайки спад с
Коментари Харесай

Политико: Еврозоната изпадна в рецесия

Икономиката на Ирландия се е свила най-вече, отбелязвайки спад с 4,6 % . Литва, Холандия, Естония, Малта, Унгария и Гърция също са на минус.

Не всички страни от Европейски Съюз обаче регистрират стесняване на стопанската система си.

Икономиката на страните отвън еврозоната наподобява по-оптимистично. Брутният вътрешен продукт на Швеция бележи от 0,6 % за първото тримесечие на 2023 година. Брутният вътрешен продукт на Дания е с 0,3 % за същия интервал, а Брутният вътрешен продукт на Чехия има позитивен от 0,1%.

За първото тримесечие на 2023 година Брутният вътрешен продукт на България е повишено с 2,0 % ,.

Полша бележи от -0,3 % за първото тримесечие на 2023 година. Тя обаче не влиза в криза, тъй като е отбелязала позитивен растеж от 2,3 % за последното тримесечие на 2022 година.

Управителният съвет на ЕЦБ ще се срещне на 15 юни, с цел да дефинира лихвените си проценти.

" Повишаването на лихвените проценти през юни е заложено, само че свиването укрепва причините на тези, които желаят да създадат пауза по-късно ", сподели Даниел Крал, старши икономист за Европа в Oxford Economics. " Има повече болежка, която идва от стягането, което се случи в края на предходната година. "

" Смятаме, че Брутният вътрешен продукт евентуално ще се свие още веднъж през второто тримесечие на 2023 година, защото резултатите от стягането на паричната политика не престават да се подхранват ", споделя Кенингам от Capital Economics.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР