Икономиката на Германия може да се свие с цели 10

...
Икономиката на Германия може да се свие с цели 10
Коментари Харесай

Свиване с 10% на германската икономика при най-лошия възможен сценарий прогнозират експерти

Икономиката на Германия може да се свие с цели 10 % тази година поради ковид. Това е най-лошият сюжет, разчетен при догадка, че изолацията продължава до края на юни в прогноза на Германският стопански институт (IW), представен от Ройтерс.

" Промишленият бранш ще бъде още по-тежко обиден със спад от 18 %. В този случай рецесията би могла да продължи до края на годината ", гласи още прогнозата на института.

Лош сигнал за немската стопанска система са и нови данни за потребителското доверие. Индексът, с който компанията за маркетингови проучвания (GfK) мери настроението на потребителите в най-голямата стопанска система в Европа, регистрира за април ниво от 2,7 пункта, което е спад с 5,6 пункта, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е най-негативният резултат от май 2009 година, когато финансовата и икономическата рецесия доведоха до намаляване на показателя до 2,6 пункта.
Подобен спад в доверието на потребителите в Германия е без казус, откогато стартира да се прави изследването през 1994 година.
Експертът от GfK Ролф Бюрк посочи, че компанията му отдръпва прогнозата си за повишаване на показателя с 1 % за 2020 година поради създалата се конюнктура.
" Търговците на дребно, промишлените производители и доставчиците на услуги би трябвало да се приготвят за криза ", добави той.
Надеждна прогноза за потреблението може да се направи, единствено откакто сме в положение да кажем какъв брой дълго ще се ползват ограниченията за справяне с ковид, акцентира Бюрк.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР