Икономиката на еврозоната вероятно се е свила през последното тримесечие,

...
Икономиката на еврозоната вероятно се е свила през последното тримесечие,
Коментари Харесай

Икономиката на еврозоната се свива през третото тримесечие

Икономиката на еврозоната евентуално се е свила през последното тримесечие, съгласно изследване, което демонстрира, че търсенето е намаляло през септември с най-бързия ритъм от съвсем три години, защото задлъжнелите консуматори са лимитирали разноските си в изискванията на възходящи лихви по заемите и по-високи цени.

Окончателният формиран показател на мениджърите по поръчките (PMI), изготвян от S&P Global и считан за добър индикатор за общото икономическо положение, се покачва до 47,2 пункта през септември по отношение на 46,7 пункта през август, показва Reuters, само че прибавя:

„ В същото време обаче за четвърти следващ месец този индикатор е под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването, въпреки и да изпреварва предварителната оценка за 47,1 пункта “.

Проучването от сряда също по този начин демонстрира, че спадът е широкообхватен, защото, както и през август, производството понижава както в областта на услугите, по този начин и в индустрията.

Същевременно продажбите на дребно в еврозоната спадат доста повече от предстоящото през август, демонстрират формалните данни, което приказва за по-слабо потребителско търсене, защото инфлацията остава висока.

" Спадът на продажбите на дребно през август и слабостта на окончателните PMI показатели за септември са в сходство с нашето мнение, че стопанската система на еврозоната ще изпадне в криза през втората половина на 2023 година ", декларира Франциска Палмас от Capital Economics.

Активността в немския бранш на услугите се покачва през септември, само че във Франция промишлеността се свива с най-бързия ритъм от съвсем три години, защото намаляването на новите поръчки и експортния бизнес натежават върху втората по величина стопанска система в еврозоната.

Италианската промишленост на услугите се свива за втори следващ месец през септември, само че испанската демонстрира известна резистентност и се уголемява леко след спада през август.

Във Англия, която е отвън Европейския съюз, фирмите в областта на услугите търпят по-малък спад, в сравнение с в началото се притесняваха, което отразява изненадващия спад на инфлацията и решението на Английската централна банка да резервира лихвените проценти, показва още осведомителната организация.

През септември съставният показател на новите поръчки в еврозоната, който следи общото търсене, спада от 44,6 на 44,4 - ниско равнище, невиждано от ноември 2020 година, когато светът към момента беше в клещите на пандемията от COVID-19.

PMI показателят, обхващащ преобладаващата в блока промишленост на услугите, остава под 50 за втори месец, само че въпреки всичко се покачва до 48,7 от 47,9. Очакванията бяха за 48,4.

Това се случва, откакто в понеделник аналогично изследване демонстрира, че индустриалната интензивност продължава да е затънала в бездънен и широкообхватен спад през предишния месец, защото търсенето се свива с темпове, които рядко са надхвърляни, откогато се събират данни - 1997 година

Един от положителните знаци е, че през предишния месец фирмите от бранша на услугите са нараснали броя на чиновниците с по-бърз ритъм, в сравнение с през август. Индексът на заетостта се покачва от 50,4 на 51,5.

" В бранша на услугите към момента се следи трескаво търсене на служащи. Всъщност фирмите от еврозоната усилиха екипите си с по-бърз ритъм, в сравнение с през август. Това е главозамайващо, като се има поради, че новият бизнес е в застой ", показва Сайръс де ла Рубия от Хамбургската комерсиална банка. " Едно от догатките би могло да бъде, че с размътването на икономическите води хората стартират да търсят работа, което разрешава на фирмите да запълнят дълготрайните неналичия на личен състав. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР