Икономиката на еврозоната се сви през третото тримесечие с 0,1%

...
Икономиката на еврозоната се сви през третото тримесечие с 0,1%
Коментари Харесай

Стагнация на икономиката на ЕС през третото тримесечие, растеж от 0,4% в България

Икономиката на еврозоната се сви през третото тримесечие с 0,1% по отношение на предходните три месеца, когато набъбна с 0,2%, до момента в който стопанската система в целия Европейския съюз стагнира за второто следващо тримесечие, демонстрира предварителна оценка на формалната европейска статистика Евростат.

В същото време Брутният вътрешен продукт на България се увеличи с 0,4% за второто следващо тримесечие, като едвам пет други страни членки на Европейски Съюз означиха през третото тримесечие по-добра икономическа агресия.

Най-солиден напредък на тримесечна база през третото тримесечие означи Брутният вътрешен продукт на Полша (с 1,4%), Кипър (с 1,1%), Унгария (с 0,9%), Латвия (с 0,6%) и Белгия (с 0,5%), следвани от България и Румъния (с напредък от по 0,4%).

Най-голямо стесняване пък регистрира стопанската система на Ирландия (спад с 1,8%), Финландия (с 0,9%) и Австрия (с 0,6%).

Спрямо година по-рано Брутният вътрешен продукт на еврозоната и на целия Европейски Съюз се увеличи през третото тримесечие с едвам 0,1% след агресия през второто тримесечие надлежно с 0,5% и с 0,4 на 100, като това съставлява следващо закъснение на напредък, откакто през първите три месеца на 2023 година стопанската система на еврозоната набъбна с 1,8%, а на целия Европейски Съюз - с 1,7 на 100.

Брутният вътрешен продукт на България пък набъбна по отношение на година по-рано с 1,7%, като четири други членки на Европейски Съюз означиха по-силен стопански напредък през третото тримесечие, водени от Кипър (повишение с 2,2%), Румъния (с 2,1%), Португалия (с 1,9%) и Испания (с 1,8%).

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР