Икономиката на еврозоната се сви през третото тримесечие с 0,1%

...
Икономиката на еврозоната се сви през третото тримесечие с 0,1%
Коментари Харесай

Евростат: Стагнация на икономиката на ЕС

Икономиката на еврозоната се сви през третото тримесечие с 0,1% по отношение на предходните три месеца, до момента в който стопанската система в целия Европейския съюз стагнира, демонстрират неревизирани данни на формалната европейска статистика Евростат.

В същото време Брутният вътрешен продукт на България се увеличи с 0,4% за второто следващо тримесечие, като едвам пет други страни членки на Европейски Съюз означиха през третото тримесечие по-добра икономическа агресия.

Най-солиден напредък на тримесечна база през третото тримесечие означи Брутният вътрешен продукт на Малта (с 2,4%), следвана от Полша (с 1,5%), Кипър (с 1,1%), Унгария и Румъния (с по 0,9%), следвани от България и Белгия (с напредък от по 0,4%).

Най-голямо стесняване пък регистрира стопанската система на Ирландия (спад с 1,9%), следваната от тази на Естония (с 1,3%) и Финландия (с 0,9%), като стопански спад през третото тримесечие регистрираха 13 от 27-те страни членки на съюза.

Брутният вътрешен продукт на страните членки на Европейски Съюз през третото по отношение на второто тримесечие (в %):



Спрямо година по-рано Брутният вътрешен продукт на еврозоната и на целия Европейски Съюз остана неизменен през третото тримесечие след агресия през второто тримесечие надлежно с 0,6% и с 0,5 на 100, като това съставлява следващо утежняване на напредък, откакто през първите три месеца на 2023 година стопанската система на еврозоната набъбна с 1,8%, а на целия Европейски Съюз - с 1,7 на 100.

Брутният вътрешен продукт на България пък набъбна по отношение на година по-рано с 1,8%, като шест други членки на Европейски Съюз означиха по-силен стопански напредък през третото тримесечие, водени от Малта (повишение с цели 7,1%), Хърватия (с 3%), Румъния (с 2,9%) и Кипър (с 2,2%).

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР