Икономиката на еврозоната е в повратна точка, но възстановяването трябва

...
Икономиката на еврозоната е в повратна точка, но възстановяването трябва
Коментари Харесай

Лагард: Икономиката на еврозоната се намира в повратна точка

Икономиката на еврозоната е в повратна точка, само че възобновяване би трябвало да бъде крепко и стабилно преди Европейската централна банка да стартира да обмисля отдръпване на незабавната поддръжка. Това съобщи в изявление за „ Политико “  ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард, съобщи Ройтерс.

Думите й идват, откакто предходната седмица централната банка реши да резервира удобната си парична политика, оставайки без смяна главните си лихви и размера на „ Пандемичната стратегия за изключителни покупки “ (PEPP). Представителите на ЕЦБ даже не разясниха опцията за отдръпване на поддръжката, макар че стопанската система се възвръща по-бързо от предстоящото.

Според Лагард брутният вътрешен артикул на еврозоната ще доближи равнищата си от преди пандемията през първото тримесечие на 2022 година

„ Не загатвам, че програмата за изключителни покупки ще завърши на 31 март. Имаме огромна еластичност, само че от позиция на икономическите вероятности вървим в вярната посока “, разяснява Лагард.

По отношение на опцията за понижаване на размера на PEPP, който сега е 1,85 трлн. $, Лагард съобщи, че „ към момента е прекомерно рано да се разискват тези въпроси “,

Икономистите чакат ЕЦБ да стартира да обмисля прекратяването на PEPP по време на септемврийското си съвещание. Анализатори, интервюирани от Ройтерс, споделят, че не чакат централната банка да усили мащаба или да удължи периода на PEPP.

По евентуално е ЕЦБ да се концентрира върху обичайна си програмата за закупуване на активи (APP), която сега е в размер на 20 милиарда месечно. Тя евентуално ще остане в действие, защото упованията са инфлацията да остане под задачата на ЕЦБ през идните години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР