Икономиката на еврозоната е нараснала с 0.3% през последните три

...
Икономиката на еврозоната е нараснала с 0.3% през последните три
Коментари Харесай

Икономиката на еврозоната се възстанови до нивото преди пандемията

Икономиката на еврозоната е повишена с 0.3% през последните три месеца на предходната година и по този начин е достигнала равнището си отпреди пандемията. Това се случва, макар че производството се е забавило по отношение на предходното тримесечие, когато покачването беше 2.2%, поради разпространяване на омиркон разновидността на ковид. Растежът през четвъртото тримесечие във валутния съюз е в сходство с упованията на икономисти, интервюирани от Reuters.

Разходите на семействата не престават да порастват в доста страни, въпреки и с по-бавни темпове, до момента в който производството също се повишава и поради попълването на запасите. Свиването в Германия и Австрия е обезщетено от по-доброто показване в страни като Испания, Франция и Италия, като Европейски Съюз сподели нараснала резистентност на въздействието на пандемията, която през 2020 година донесе най-голямата криза след Втората международна война.

Евростат заяви в понеделник, че първата оценка на брутния вътрешен артикул за цялата година демонстрира растеж от 5.2% както в еврозоната, по този начин и в целия Европейски Съюз - най-бързото повишаване от 1971 година, само че по-бавно от стопанската система на Съединени американски щати, която регистрира растеж на Брутният вътрешен продукт от 5.7%. Икономистите пресмятат, че валутният съюз се е възстановил до равнищата на Брутният вътрешен продукт преди пандемията. Очаква се обаче растежът да остане муден през първите няколко месеца на тази година, преди икономическата интензивност да се увеличи още веднъж поради анулация на ограниченията за ограничавания и облекчение на проблемите с веригите на доставки.

" Ограниченията в доста страни за противопоставяне на вълната от омикрон скоро ще бъдат отстранени, което ще разреши възобновяване да се възобнови през идващите месеци ", споделя пред Financial Times Джесика Хиндс, старши икономист за Европа в Capital Economics.
Реклама Кой по какъв начин се показва
Икономиката на Италия продължава да надминава упованията с растеж от 0.6% през четвъртото тримесечие, което прави повишаване на Брутният вътрешен продукт от 6.4% за цялата година. Това е най-големият годишен растеж от 1995 година, съгласно Reuters. Ръстът се дължи на по-високото вътрешно търсене, което е довело до увеличение на производството в индустрията и услугите. Третата по величина стопанска система в еврозоната се възвръща по-рязко, в сравнение с доста икономисти в началото чакаха, от спада от близо 9% през 2020 година и в този момент е покрай връщане към равнищата на Брутният вътрешен продукт отпреди пандемията. " Това удостоверява усъвършенстваната дарба на страната да се възвърне от рецесията спрямо предходни тежки обстановки ", декларира Лоредана Мария Федерико, основен икономист за Италия в UniCredit.

Изключение прави Германия, където стопанската система се е свила с 0.7% през четвъртото тримесечие, защото спадът в потребителските разноски и рестриктивните мерки на предлагането в производството натежават. Слабото показване на най-голямата стопанска система в Европа я оставя с 1.5% под равнищата на Брутният вътрешен продукт преди пандемията. За разлика от Германия американската стопанска система беше с 3.1% над равнището си преди пандемията през четвъртото тримесечие, до момента в който Франция - с 0.9% над равнищата преди рецесията. Испания реализира най-бърз напредък през четвъртото тримесечие - 2%, само че по-голямата взаимозависимост на страната от засегнатия туризъм натежава върху възобновяване й и нейният Брутният вътрешен продукт към момента е с 4% под равнището преди коронакризата.

Австрия е една от най-слабо продставителите си стопански системи в еврозоната през четвъртото тримесечие - Брутният вътрешен продукт е понижен с 2.2% поради наложените блокади в опит да се оправи с растящите инфекции от ковид. За разлика от нея Португалия имаше по-леки ограничавания и стопанската система й набъбва с 1.6%.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР