Икономиката на еврозоната е нараснала през второто тримесечие малко под

...
Икономиката на еврозоната е нараснала през второто тримесечие малко под
Коментари Харесай

Икономиката на еврозоната нарасна по-малко от очакваното през второто тримесечие

Икономиката на еврозоната е повишена през второто тримесечие малко под първичните прогнози, защото не престават да се появяват признаци, че инерцията й се забавя. Брутният вътрешен артикул (БВП) се е покачил с 0.6% на тримесечна база в интервала сред април и юни, като предварителните данни бяха за растеж от 0.7%, заяви Евростат в сряда. На годишна база покачването е 3.9% при първи оценки за 4%. В същото време заетостта за интервала се е повишила.
Брутният вътрешен артикул се увеличи с 0.6% на тримесечна и с 3.9% на годишна база.
Ръстът на българската стопанска система се форсира до 4.8% в действително изражение през второто тримесечие и леко изпреварва междинния за Европейски Съюз. Основен мотор на покачването в страната остава крайното ползване, до момента в който вложенията не престават да са на минус. Спрямо предходните три месеца Брутният вътрешен продукт се усилва с 1.1%.

Проблемите на европейската стопанска система идват от Германия, която не е пораснала през второто тримесечие. Най-голямата стопанска система в Европа пострада съществено от войната в Украйна поради зависимостта си от съветски енергийни доставки. Франция, Италия и Испания се показват доста по-добре. Полша, като една от най-засегнатите от войната в Украйна страни в Европейски Съюз, регистрира спад на Брутният вътрешен продукт на тримесечна база с цели 2.3%, а на годишна растежът доста се забавя.
Реклама

Макар данните към момента да сочат, че стопанската система на Европа е на относително постоянна основа през лятото, анализаторите се тормозят, че енергийната рецесия ще докара до още по-рекордна инфлация, насочвайки Европейски Съюз и валутния съюз към криза.

Спад на Брутният вътрешен продукт през идващите две тримесечия в този момент е по-вероятно да се случи, в сравнение с да бъде избегнат, сочи изследване на Bloomberg, като съгласно икономистите шансът това да стане факт е 60%.

Очакванията са инфлацията да бъде приблизително съвсем 8% през 2022 година - към четири пъти по-висока от задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според високопоставени служители е доста значимо да се реагира пламенно, с цел да се предотврати затвърждаването на упованията за по-висока инфлация, макар че някои икономисти слагат под въпрос до каква степен ЕЦБ може да вдигне лихвените проценти, в случай че има криза.
Реклама Инфлацията във Англия доближи нов 40-годишен рекордИнфлацията във Англия доближи нов 40-годишен връх през юли вследствие на покачващите се цени на храните. Годишната инфлация е била 10.1% при 9.4% през юни и малко над упованията за 9.8%. Това е най-високата инфлация във Англия от февруари 1982 година На месечна база потребителските цени са нарастнали с 0.6%. Ускоряването на инфлация през юли се дължеше на по-силното покачване на цените на жилищата и комуналните услуги (20% след нарастване с 19.6% през юни), на храни и безалкохолни питиета (12.6%) и на цените в заведения за хранене и хотели (8.9%). Свързани публикации Урсула фон дер Лайен: Със спестяването на всеки пространствен метър газ покачваме устойчивостта си против съветското изнудване 5 август 2022, 06:51 Янис Варуфакис: Съчувствие към Германия 1 август 2022, 08:35 Газовата рецесия покачва вероятността за криза в еврозоната 28 юли 2022, 15:08 Зимата на недоволството в Европа 18 юли 2022, 11:37 Има ли изплъзване от рецесията 15 юли 2022, 06:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР