Икономиката на Еврозоната е на път да се свие отново

...
Икономиката на Еврозоната е на път да се свие отново
Коментари Харесай

Икономиката на Еврозоната се изправя пред двойна рецесия

Икономиката на Еврозоната е на път да се свие още веднъж при започване на тази година, до момента в който възраждащата се пандемията потапя района в двойна криза. Анализатори от доста банки, в това число и JPMorgan Chase & Co. и UBS Group AG, намаляват прогнозите си за Еврозоната на фона на блокадите в редица страни – някои по-строги от всеки път, написа Блумбърг.

В композиция с забавянето на имунизацията и комерсиалните проблеми към Брекзит, обстановката наподобява все по-тежка, като икономистите чакат второ следващо тримесечие на спад на брутния вътрешен артикул. Този резултат би бил подобен на спада от началото на 2020 година, въпреки и малко по-лек, и би нараснал натиска върху задлъжнелите държавни управления и Европейската централна банка, която ще заседава идната седмица, да подхващат нови ограничения за финансова поддръжка.

Т. нар. високочестотните знаци за подвижността и интензивността демонстрират, че въпреки акитнвостта в Еврозоната да се е ускорила през първата седмица на годината, откакто хората се върнаха на работа, тя остава доста по-ниска от тази в същия интервал на миналата година.

„ Локдауните и бавното имунизиране несъмнено не оказват помощ “, разяснява Катарина Утермол, старши икономист в Allianz. „ Удължените рестрикции, които първоначално бяха относително леки, в този момент са по-големият проблем “, добави тя.

От Bloomberg Economics в този момент предвиждат, че стопанската система на Еврозоната ще се свие с към 4% през първото тримесечие на 2021 година на база на „ песимистични “ упования за продължителността на ограничаващите ограничения. По-рано упованията бяха за растеж от 1,3%.

Американската банка JPMorgan, която счита, че стопанската система на района на единната валута се е намалила с 9% през последното тримесечие на 2020 година, чака спад от 1% през първите три месеца на таза година. Предходната прогноза на кредитора бе за растеж от 2%.

UBS чака спад на Брутният вътрешен продукт от 0,4% през първото тримесечие, като по-ранните прогнози бяха за растеж от 2,4%. Goldman Sachs Group Inc. Прогнозира лек спад, сачетан с огромна неустановеност и „ опасности в посока надолу “.

Брекзит също оказва въздействие върху резултатите. Нидерландската банка ING Groep NV счита, че в композиция с проблемите, свързани с вируса, износът може още веднъж да отслабне, след усилването в края на предходната година на фона на опитите на фирмите да изнесат допустимо най-вече артикули за Обединеното кралство преди окончателното излизане на страната от Европейски Съюз. От Банката чакат в „ най-хубавия случай “ нулев напредък през първото тримесечие, като прогнозите са, че стопанската система на Еврозоната няма да се върне на равнището си от преди пандемията по-рано от 2023 година

„ 2021 година не стартира добре “, разяснява основният икономист на банката Петер Ванден Хоут. „ Началото на имунизационната акция бе постепенно и от време на време безредно “, прибавя той.

Икономическите вероятности пред обособените страни членки обаче са извънредно разнообразни. Германия се възползва от по-голямата си взаимозависимост от производството, като фабриките в страната продължиха работа, до момента в който държавното управление затвори магазините, предлагащи артикули от несъществено значение, и огромна част от бранша на хотелиерството. Според Bloomberg Economics страната най-вероятно е постигнала растеж през четвъртото тримесечие.

Всички държавни управления в Еврозоната са под засилен напън да поддържат компании и чиновници с фискална помощ. На този декор Европейската централна банка изготви програмата си за пазаруване на облигации до март 2022 година Това значи, че я може да премине през тази година без огромни корекции на паричната си политика. От Citigroup обаче считат, че рано или късно програмата ще би трябвало да бъде удължена още веднъж.

Лятна изненада?

Повечето икономисти предвиждат, че възобновяване на стопанската система ще стартира през второто тримесечие. Скокът може да бъде внезапен, най-малко първоначално, откакто бъдат разхлабени или отстранени ограничаващите ограничения и броят на инфектираните падне доста на фона на всеобщата имунизация.

Прогнозираният скок на търсенето може да докара до освобождение на спестяванията, насъбрани поради пандемията, което да докара до краткотраен растеж на инфлацията.

До втората половина на годината невижданият оздравителен фонд и дълголетен бюджет на Европейският съюз от 1,8 трлн. евро би трябвало да поддържат растежа посредством обществени вложения, които ще бъдат от сериозно значение, в случай че фирмите желаят да възстановят финансите си.

 „ Очакваме държавните управления да дават продължителна поддръжка, с цел да подкрепят възобновяване, с прекосяване от поддръжка на приходите към стимулиране на търсенето “, разяснява икономистът от UBS Райнхард Клус.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР