Икономиката на Европейския съюз е все още доста под нивата

...
Икономиката на Европейския съюз е все още доста под нивата
Коментари Харесай

Глас от ЕЦБ: Европейската икономика няма да се възстанови напълно до края на 2022г.

Икономиката на Европейския съюз е към момента " много под равнищата " от преди коронавирусната рецесия, като данните демонстрират, че тя няма да се възвърне изцяло преди края на 2022 годна , предизвести Фабио Панета - член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, представен от БНР.
Икономически индикатори като промишленото произвеждане и продажбите на дребно демонстрират усъвършенстване, само че " не дават задоволителни учредения за задоволство ", съобщи банкер пред италианския вестник La Repubblica.
Той означи, че заплахата за еврозоната към момента не е минала, само че на този стадий Панета не вижда нужда от промени в незабавната стратегия на ЕЦБ за изкупуване на облигации, известна като " Пандемична стратегия за изключителни покупки " (PEPP).
" Рано е да обявим победа ", уточни Панета, добавяйки, че стопанската система в еврозоната евентуално ще се свие още по-силно през второто тримесечие по отношение на първите три месеца на годината.
" Пандемична стратегия за изключителни покупки на активи " (PEPP) " работи добре и не виждаме никакви стопански аргументи да променим нашите решения или дейности ", отбелязва Панета.
Според него ЕЦБ ще би трябвало да продължава да дава мощен паричен тласък за консолидиране и затвърждаване на възобновяване от коронавирусната рецесия и ще употребява цялата PEPP стратегия, " в случай че няма обилни изненади във възходяща посока ( да вземем за пример, за по-силен от предстоящото стопански подем) ".
Фабио Панета също по този начин чака подхванатите от март насам серия стимулиращи ограничения на ЕЦБ да доведат до кумулативно увеличение на инфлацията в еврозоната с 0,8% и на брутния вътрешен артикул с 1,3 на 100.
Изказването на Панета удостоверява към този момент декларираното от ЕЦБ, че ще продължи да организира нападателните си стимулиращи политики минимум доникъде на идната година и че няма да се откаже от програмата PEPP, наред с другите ограничения, даже в случай че в даден миг забави размера на закупуваните еврооблигации.
Припомняме, че ЕЦБ стартира  " Пандемична стратегия за изключителни покупки на активи " през март. Тогава тя беше на стойност от 750 милиарда евро, на съвещанието си през юни централната банка усили нейния размер до общо 1,35 трлн. евро като в това време удължи периода ѝ на деяние най-малко до юни 2021 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР