Икономиката на Европа не успя да се разшири в края

...
Икономиката на Европа не успя да се разшири в края
Коментари Харесай

Икономическите проблеми на Европа продължават с нулев растеж в края на 2023 г.

Икономиката на Европа не съумя да се разшири в края на 2023 година, като стагнацията продължава повече от година на фона на по-високите цени на силата, по-скъпите заеми и изоставащия напредък в мощната Германия , написа „ Асошиейтед прес “.

Нулевият стопански напредък за интервала от октомври до декември предходната година следва стесняване от 0,1% през трите месеца преди този момент, съгласно данни, оповестени във вторник от статистическата организация на Европейския съюз /ЕС/ – Евростат . Това продължава жалката поредност от стопански бръщолевения: 20-те страни, които употребяват евровалутата , не са посочили забележителен напредък от третото тримесечие на 2022 година, когато стопанската система набъбна с 0,5%. А началото на тази година не наподобява по-добро, като знаците за бизнес интензивността към момента мигат в алено за стесняване. Освен това спиранията на корабоплаването в Червено море ограничиха световната търговия през Суецкия канал, главен маршрут сред Азия и Европа , повишавайки разноските за мореплаване и заплашвайки да подтиква инфлацията . Ето мнението на Холгер Шмидинг, основен икономист в банка Berenberg:

„ Еврозоната към момента се лута да откри дъното. “

Цифрите във вторник подчертаха възходящото разделяне сред Европа и Съединените щати , чиято стопанска система е повишена с 0,8% през четвъртото тримесечие спрямо предходния тримесечен интервал или годишен ритъм от 3,3% – по-добре от предстоящото.

Не всички вести са неприятни. От една страна, безработицата е рекордно ниска , а броят на работните места се е нараснал през тримесечието от юли до септември.

Цените на силата също се намалиха от последните скокове – макар че остават по-високи, в сравнение с преди Русия да нахлуе в Украйна – и равнищата на предпазване на природен газ , който се употребява за отопление на домове, зареждане на заводи и произвеждане на електричество, са постоянни. Тъй като хранилището за газ е цялостно със 72% и по-голямата част от зимния отоплителен сезон съвсем завърши, страховете за по-високи сметки за комунални услуги и нова енергийна рецесия понижиха.

Докато стопанската система е в застой, инфлацията също е намаляла бързо от мъчителния си двуцифрен пик, спадайки до 2,9% през декември. Но заплащането и покупателната дарба на хората към момента наваксват равнищата, изгубени от скока на цените.

Междувременно антиинфлационното лекарство, прилагано от Европейската централна банка – внезапно по-високи лихвени проценти – ограничи бизнес вложенията и активността с недвижими парцели като строителство и продажби на жилища .

Най-голямата стопанска система в Европа Германия също е затънала в по-високи цени на горивата за енергоемки промишлености , откакто Русия спря по-голямата част от своя природен газ за континента. А Германия е изправена пред липса на квалифицирани служащи и години на незадоволително вложение в инфраструктура и цифрови технологии в интерес на уравновесени бюджети.

Докато входящите цифри „ не сочат доста усъвършенстване “ и биха могли да алармират за ново леко стесняване през първите три месеца на тази година, еврозоната би трябвало да се възползва от падащата инфлация , която възвръща покупателната дарба на потребителите и предстоящите по-ниски лихвени проценти , съгласно икономисти в Oxford Economics.

Анализаторите чакат ЕЦБ да понижи лихвените проценти тази година – някои предвиждат още през април, а други считат, че централната банка може да изчака до юни, с цел да подсигурява, че инфлацията несъмнено е под надзор . Но рисковете остават, в това число офанзивите на йеменските бунтовници хуси против кораби в Червено море, където минава 12% от международната търговия, на фона на войната на Израел против Хамас .

Транспортните разноски се покачиха, защото корабните компании маршрутизират кораби към южния завършек на Африка , добавяйки седмица или повече към пътуванията. С по-високите разноски за доставка и закъсненията на артикули от облекла до съставни елементи на клавиатурата нарастват опасенията за нови скокове на потребителските цени , в случай че спорът в Газа се проточи или ескалира.

Прекъсването на търговията може да добави до 0,5% към главната инфлация, което изключва нестабилните цени на горивата и храните, сподели Oxford Economics. Базисната инфлация се следи от близко от ЕЦБ. В записка анализатори на Oxford Economics споделиха:

„ Смятаме, че въздействието върху главната инфлация ще бъде задоволително за ЕЦБ да изчака още малко. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР