Икономиката на България записва спад на годишна база през първото

...
Икономиката на България записва спад на годишна база през първото
Коментари Харесай

Икономиката отбеляза спад през първото тримесечие на годината

Икономиката на България записва спад на годишна база през първото тримесечие на тази година. Към края на месец март на страната понижава с 1.8% по отношение на първите три месеца на предходната 2020 година съгласно сезонно изгладените данни, сочи експресната оценка на Националния статистически институт. Брутната добавена стойност също понижава с 1.6%, предава.
В същото време, крайното ползване регистрира покачване от 2.6% на годишна база, до момента в който бруто образуването на главен капитал нараства с 1.2%. Износът на артикули и услуги понижава с 6.0%, а вносът на артикули и услуги нараства с 0.6% по отношение на първото тримесечие на 2020 година.
 През април инфлацията по отношение на март е 0,7 на 100 През април инфлацията по отношение на март е 0,7 на 100
Месечната инфлация през април е 0,7 на 100 по отношение на март, сочат данните на Националния статистически институт. Поскъпване има при хранит...
Понижението на годишна база не е изненада, защото пандемията се развихри през март месец предходната година. Данните от сегашния интервал демонстрират, че икономическото възобновяване е почнало, само че към момента се движи под равнището от преди рецесията. Европейската комисия чака стопански растеж от 3.5% у нас за тази година.
Брутният вътрешен продукт доближава 26.4 милиарда лв. в номинално отношение през първото тримесечие на тази година. Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2021 година е 22.6 млрд лeвa. По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване с 84.8%, което в стойностно изражение възлиза на 22.3 милиарда лв.. През първото тримесечие на 2021 година бруто капиталообразуването е 4.1 милиарда лв. и заема 15.5% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е негативно.
През първото тримесечие на 2021 година по отношение на предходното тримесечие Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни нараства с 2.5%. За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 2.7%. Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през първото тримесечие на 2021 година причина за записания стопански растеж по сезонно изгладени данни по отношение на предходното тримесечие е нарастването на износа на артикули и услуги с 6.5% и на крайното ползване с 1.6%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР