Икономиката на България се е забавила през 2023 г. в

...
Икономиката на България се е забавила през 2023 г. в
Коментари Харесай

Световната банка предупреди България за голяма опасност

Икономиката на България се е забавила през 2023 година в унисон с трендовете при основните европейски сътрудници. Инфлацията е траяла да се забавя, което излага на риск присъединението към еврозоната през 2025 година, съобщи Пловдив 24 и Телеграф

Реалните нараствания на заплатите са изпреварили растежа през 2023 година, подхранвайки опасенията за конкурентоспособността. Новата ескалация на политическата неустановеност заплашва плануваните от държавното управление промени.

Това се споделя в най-новия отчет на Световната банка в частта му за нашата страна.

Доходи

Въпреки че България се приближава последователно до междинните приходи в Европейски Съюз от началото на века, пътят й на развиване остава несиметричен. До 2022 година брутният вътрешен артикул (БВП) е достигнал 62,1 на 100 от междинния Брутният вътрешен продукт на глава от популацията по паритет на покупателната дарба, само че България остава най-бедната страна членка.

Освен това институционалните и държавните недостатъци не престават да попречват по-бързия напредък и развиване на продуктивността, написа в документа.

Икономическият напредък е понижен умерено през 2020 година, следван от внезапно възобновяване през 2021-2022 година

Фискалната позиция на страната остава мощна макар разноските поради разнообразни спешни обстановки. Нетният недостиг не е надхвърлил границата от 3 на 100 през никоя от спешните години, а държавният дълг при планувани 23,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2023 година е останал един от най-ниските в Европейски Съюз.

През 2015-2020 година икономическият напредък е подобрил виталните стандарти за междинните и най-бедните 40 на 100 от семействата.

Тези усъвършенствания са довели до значимите 9,6 процентни пункта понижение на бедността за интервала.

Инфлация

Увеличението на потребителските цени е траяло да се забавя през 2023 година, с цел да доближи 3,8 на 100 до януари 2024 година Въпреки това дезинфлацията е мудна и междинната годишна инфлация е блъснала 15-годишен най-много от 9,5 на 100 през 2023 година

Прогнозите на Световната банка сочат, че фискалният недостиг е достигнал 2,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2023 година, или под тавана от 3 на 100 от Маастрихт.

Прогнозите са икономическият напредък на България да нарасне през 2024-2025 година с предстоящото възобновяване в еврозоната.

Целта на България да влезе в еврозоната през 2025 година може да се окаже сложна, само че не и невъзможна за реализиране, в случай че се образува устойчиво държавно управление и наклонността за дезинфлация продължи през идните месеци.

Политическите опасности ескалираха още веднъж след провалената ротация на кабинета, която смъкна от власт последното постоянно държавно управление през март 2024 година

Страната върви към нови избори - шестите за към 3 години, което може да забави темпа на промените и да заплаши постигането на основни политически цели като присъединението към еврозоната, предизвестява Световната банка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР