Икономиката на България през последните шест месеца се развива добре,

...
Икономиката на България през последните шест месеца се развива добре,
Коментари Харесай

Стефан Янев: Икономиката ни през последните шест месеца се развива добре

Икономиката на България през последните шест месеца се развива добре, положително. Това заяви служебният министър председател Стефан Янев по време на блицконтрола в Народното събрание. Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев за ниския стопански напредък на страната. 

" Сравненията на база тримесечие и моментна фотография не са най-точният индикатор. На годишна база тези числа стават напълно разнообразни ", означи Янев. Той сподели, че при започване на 2020 година икономическият напредък също е бил положителен.

По думите му, прогнозите на специалистите са, че на годишна база растежът ще е съпоставим с европейския - към 4%. По-късно в изявлението си той посочи, че данните на Националния статистически институт /НСИ/ и на Българска народна банка са за 4,6% напредък. 

Служебният министър председател разяснява, че резултатът върху стопанската система от високите цени на електрическата енергия е забележим освен в България, само че и на всички места в Европа. На коментар на Добрев за външния дълг на страната, Стефан Янев съобщи: " Задължение на Народното събрание е, когато дебатира бюджета за 2022 година, да реши какъв дълг е належащо да се поеме и кое е най-правилното решение ".

" Няма смяна в българската позиция за Република Северна Македония ", съобщи министър-председателят в служебния кабинет Стефан Янев в отговор на въпрос на Виктория Василев от " ИТН " за позицията на страната ни за Северна Македония.

" Няма нещо, което обществеността да не знае, в това число през вчерашния ден на Министерски съвет приехме позиция на българското държавно управление, което ще бъде показана на Съвета по общи въпроси идната седмица в Брюксел. Позицията на България за Република Северна Македония и целия район на Западните Балкани е непрекъсната и неизменима. Нашата позиция е, че освен Република Северна Македония, а и Западните Балкани заслужават своето европейско бъдеще и България през годините е давала своя принос в подготовката на тези страни в техния път към европейското бъдеще ", уточни Стефан Янев.

Служебният министър-председател изрази вяра да се откри разговор със Северна Македония и да се преодолеят разликите, с цел да може да се даде дата за първата конференция и да стартират договарянията на страната с Европейски Съюз.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР