Икономиката на България не предполага да ни застигне финансов апокалипсис,

...
Икономиката на България не предполага да ни застигне финансов апокалипсис,
Коментари Харесай

Асен Василев: Икономиката на България не предполага да ни застигне финансов апокалипсис

Икономиката на България не допуска да ни застигне финансов апокалипсис, разяснява някогашният финансов министър Асен Василев.

Принципно концепцията на служебното държавно управление да изтегли нов заем е смислена, защото има огромен падеж и би трябвало да върнем огромен заем през март месец следващата година, разяснява във Велико Търново Василев. При изискване, че този заем се изтегли в този момент, лихвите ще са по-ниски в сравнение с следващата година, допълни той и акцентира, че в случай че заемът се тегли с такава цел – това е изцяло рационално.

По думите му стопанската система в страната не допуска настъпване на финансов апокалипсис, а бизнесът в България е квалифициран за измененията и новите логистични потоци във финансовата карта на света. Според Василев българският бизнес печели доста добре от това, което става на европейските пазари. Самите бизнесмени признават, че електрическата енергия у нас е най-евтина в цяла Европа, което им дава конкурентно преимущество, съобщи Стандарт.

На макро равнище облагите на българския бизнес за първата половина на тази година по отношение на същия интервал предходната година са се повишили с 42 % след отчисленията. В някои от случаите облагата е била 100-процентова, сподели някогашният финансов министър.

" Лошата вест за бизнеса е, че за идната година сме заложили минималната работна заплата да бъде 50 % от междинната, което към настоящите данни значи да се качи до към 860- 870 лв. от първи януари ", сподели той.

Това ще докара до повишаване на заплатите и пенсиите, а цените ще вървят към средноевропейските. По думите му няма по какъв начин да станем средноевропейска страна, в случай че държим заплатите и пенсиите ниски, те би трябвало да се движат изпреварващо по отношение на нарастването на цените.

Според него при задържане на цената на елекроенергията на настоящите равнища, бизнесът ще може да си разреши спомагателните облаги да стартират да стигат до служащите, предава Българска телеграфна агенция. По думите му през първата половина на годината декларираните задгранични вложения са били от порядъка на 700 милиона евро. " Чуждестранните вложения са измерител, само че също толкоз значимо е какво се случва с вложенията на българския бизнес ", сподели Василев.

Той уточни, че има огромен растеж на промишленото произвеждане и растеж от 5 % на брутния вътрешен продукт в няколко съществени сфери – машиностроенето, производството на авточасти, леката индустрия и енергетиката.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР