Икономиката на Албания се очаква да нарасне с три процента

...
Икономиката на Албания се очаква да нарасне с три процента
Коментари Харесай

Икономически растеж от 3% през 2022 и 2023 г. за Албания, прогнозира ЕБВР

Икономиката на Албания се чака да нарасне с три % през 2022 година, заяви Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) тази седмица. Предвижда се брутният вътрешен артикул (БВП) на страната през 2023 година също да нарасне с 3 %, отбелязва Европейска банка за възстановяване и развитие в септемврийското си издание на отчета за районните стопански вероятности, написа Българска телеграфна агенция.

Европейска банка за възстановяване и развитие бе планувала растеж от 3,3 % в отчета си за Албания от май тази година, само че направи проверки, провокирани най-много от намаляването на доставките на газ от Русия и растящата инфлация на световно равнище, което се чака да забави растежа на стопанските системи през 2023 година

Сега Европейска банка за възстановяване и развитие планува стопански напредък от 3,2 на 100 през 2022 година и 3 на 100 през 2023 година за района на Западните Балкани. Тези проценти обаче са подложени на сериозен риск от спад, в случай че войната в Украйна ескалира или размерът на газ, внасян от Русия, намалее, означават от институцията.

Икономиката на Албания набъбна с 8 % през 2021 година, откакто се сви с 3,3 % през 2020 година, напомнят албанските медии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР